Cynthia (links) en haar moeder Esther Albers-de Wolff bij de gezellig feestavond bij Marveld Groenlo.
Cynthia (links) en haar moeder Esther Albers-de Wolff bij de gezellig feestavond bij Marveld Groenlo. (Foto: Roel Kleinpenning)

Marveld, epicentrum van Special Olympics

Recreatiepark Marveld in Groenlo was dit weekeinde het kloppend hart van de Special Olympics. Doetinchem mocht dan vrijdag de opening hebben, maar Groenlo, om precies te zijn Elshofweg 6, was voor even het sportwalhalla van Nederland.

(door Remko Alberink)

Groenlo - De vrijwilligers in rose shitrs lopen druk in de rondte, maar iedereen weet wat hij moet doen. Qua huisvesting en logistiek was het een grote operatie, afgelopen weekeinde bij Marveld,

Alles wordt ook hier gedaan om het de verstandelijk gehandicapte sporters en hun begeleiding naar de zin te maken. Soms is het zo goed geregeld, dat een voetballer zelfs andere keuzes wil maken. ''Ik wil niet meer voetballen, ik wil naar dat mooie zwembad", zegt hij vlak voor de aftrap van zijn laatste poulewedstrijd.

Logistiek
Grootste uitdaging dit weekeinde lijkt wel de logistiek. Bussen rijden af en aan, vervoeren sporters naar tientallen locaties in de acht Achterhoekse gemeenten, en weer terug. "Waar blijft die bus", klinkt het een enkele keer vertwijfeld, bang dat het wedstrijdschema vertraging oploopt.

Op zaterdagavond treffen de sporters elkaar voor de feestavond op Marveld, Er is van alles te doen en tientallen leerlingen van het Graafschap College ondersteunen de lokale organisatie. 'Healthy athletes' biedt de deelnemers een check op het gebied van onder meer ogen, oren en gebit.

SV Grol
Naast de huisvesting wordt er in Groenlo ook gesport, zo is sv Grol gastheer van het G-voetbaltoernooi. Bijzonder goed is te zien dat er met dezelfde bevlogenheid en precisie door de voetbalclub wordt gewerkt aan dit toernooi, als een week eerder tijdens het Marveld-toernooi, toen de aankomende sterren van bijv. Ajax, PSV, Barcelona en Atlético Madrid op Den Elshof speelden. Grol is trots op het G-toernooi,.

Ook de G-voetballers van de Groenlose club kwamen in actie. Samen met Longa'30 uit Lichtenvoorde, ooit gezworen tegenstanders, werden meerdere teams gevormd.

Groenlo was overigens niet de enige locatie in de gemeente Oost-Gelre. In het hippisch centrum in Vragender vonden bijvoorbeeld de hippische onderdelen plaats, Mariënvelde was het decor van het tafeltennis en de verschillende handbalteams maakten gebruik van de Hamalandhal in Lichtenvoorde.

Verbinden
Het evenement kon afgelopen weekeinde in het kader van verbinden worden aangemerkt. Zowel bij de deelnemers en hun coaches onderling, als zeker ook in de Achterhoekse sportlandschap waar vraag en aanbod elkaar beter leerden kennen.
De website unieksporten.nl attendeert mensen met een beperking op het sportaanbod in elke gewenste regio in Nederland.

Daar waar overal de olympische gedachte van 'meedoen is belangrijker dan het winnen' hoogtij viert, is niet iedereen die mening toegedaan. Zo roept een atleet tijdens de atletiekwedstrijden: ''Als je meedoet, wil je toch ook gewoon winnen. Dat geldt voor iedere sporter, dan geldt dat ook voor mij."

Meer berichten