Vlnr: Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, Ben en Irma Weenink, wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Eveline Zuurbier
Vlnr: Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, Ben en Irma Weenink, wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Culturele dorst lessen bij bierexperience

Eveline Zuurbier

Brouwhoes Bier Experience open!

Waren er in 1998 nog 35 bierbrouwerijen in heel Nederland, nu zijn het bij de opening van de Brouwhoes Bier Experience meer dan 200. Erve Kots wil met een 'experience' zich onderscheiden waardoor heel Oost Gelre en de Achterhoek een grote toeristische attractie rijker is. 'Verover je smaak' luidt de uitnodiging voor een echte bierbeleving tijdens een ronde door het brouwhuis. En als je het goed doet, is daar het Frederik Hendrik pilsje aan de bar.

LIEVELDE - Vrijdagmiddag opende de familie Weenink de deuren met krachtige speeches van wethouder Jos Hoenderboom en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Ze brachten een toast uit met een pils van het Brouwhoes. De familie Weenink heeft er naast `Herberg en Openluchtmuseum Erve Kots' weer een nieuw bedrijf bij.
De bierexperience is een uitbreiding op het 'Brouwhoes' dat Ben Weenink van Erve Kots in 1998 startte. "Toen tegen alle stromingen in van ontwikkelingen in de sector in. En nu is de concurrentie groot om in de supermarkt een plekje te veroveren tussen de speciaal bieren", aldus Ben Weenink. Het horecabedrijf introduceerde het 'Boksebier' maar de naam bleek commercieel moeilijk uit te leggen. En dus werd de verbinding met de historie van de Tachtigjarige Oorlog en prins Frederik Hendrik gemaakt die tegen de Lievelder es zijn kampement had opslagen. "De bezoeker wordt ondergedompeld in deze bierwereld en gaat het avontuur aan."

Wethouder Hoenderboom spreekt van een eer en wil het niet bij al te veel woorden laten. "Het gaat hier toch over beleven en proeven? Uniek in de Achterhoek waarop we best trots op mogen zijn." Hij vond dat als je in Amsterdam bij de Heineken-experience heeft, en als straks het A tot Z-pad (A'dam-Zieuwent) werkelijkheid is geworden wandelaars aan 'de oostkant' de bierexperience van de Achterhoek kunnen meemaken.
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik was net terug uit Brussel en dat liet ze blijken met een stevige politieke toespraak waarin ze de familie Weenink als voorbeeld van goed ondernemerschap voor een leefbaar platteland noemde. Ze haalde ook de leveranciers van de hop, boerin Riet Hogenelst en die van de mouten, boer Jan Legters het podium op. "De ziel van het bier en de smaakmaker horen bij elkaar."

Ze hield een warm pleidooi voor de regio. Woensdag had premier Rutte in Brussel verklaard dat er minder geld naar de landbouw en de regio's zou moeten. "Erve Kots en beide agrariërs zijn prachtige innovatieve bedrijven en we hebben de zorg de gezinnen op het platteland overeind te houden. In Brussel en bij de provincie hebben we heel veel geld op de plank liggen en nu is het de vraag: hoe komt het naar u. Wij moeten met elkaar daarvoor te zorgen. En u bent vandaag getuige." Schreijer is ook een beetje familie van de Weeninks in Lievelde.

Daarna ging ze aan de arm van leden van de Compagnie Grolle mee voor de start van de bierexperience.

Eveline Zuurbier
Meer berichten

Shopbox