Kinderen worden waterwijs gemaakt en wat jezelf thuis kunt doen om bij te dragen aan het klimaat. Foto's: Eveline Zuurbier
Kinderen worden waterwijs gemaakt en wat jezelf thuis kunt doen om bij te dragen aan het klimaat. Foto's: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

'Mensen ervaren nu het verhaal over de waterwerken rond Lichtenvoorde'

De fietstunnel naar Vragender is beschilderd met onderzees tafereel. Een zandgat is uitgegraven bij de Weijenborgerdijk, bij de Visserijdijk en die bij de Nieuwendijk is veel groter geworden. Er liggen enorme bulten zand. In de afgelopen twee maanden werd tot twee keer toe een weekend de N18 en de N313 afgesloten omdat er duikers werden geplaatst. Maar waarom eigenlijk?

LICHTENVOORDE - Zaterdag 16 juni had de gemeente samen met het waterschap een publieksdag georganiseerd. In een gebied met een straal van 16 kilometer kon het publiek de aangelegde deltawerken bekeken en ook daadwerkelijk beleefd worden. In 2010 stroomde Lichtenvoorde vol water door langdurige hevige regenval. De Vragendertunnel, kelders en huizen liepen onder water en een deel van het industrieterrein stond blank. Een travohuis ontsprong ternauwernood de dans. Dit was aanleiding om een compleet deltaplan te ontwikkelen. Er zijn twee bypasses, watergangen om Lichtenvoorde heen gelegd en waterplassen uitgegraven om in de eerste plaats grote hoeveelheden regenwater op te vangen.

Daarnaast wordt in het project 'Klimaat Klaor' bedrijven en de burgers gevraagd iets te doen te beginnen bij de afkoppeling van regenwater op het riool en minder verharding van tuinen en terreinen. Bij Uitspatting Besselinkschans was het rond het middaguur druk. Bezoekers mochten mee met een paardentram die langs de waterwerken reed. Er was een fietstocht uitgezet en bij de Weijenborgerdijk was er een tokkelbaan en een vlotbrug over het water. In de Vragendertunnel deed een indrukwekkende lichtshow de koralen en vissen op de muurschilderingen oplichtten. Wethouder Bart Porskamp: "Vandaag kunnen mensen het verhaal erachter ervaren."

Scholen zijn aangeschreven. "Er wat te doen en wat te leren", vertelt de familie Stapelbroek die er een dagje uit van maakt. Walter en Irma Bleumink zijn op de dag afgekomen. "We weten er te weinig over. De oudheidkundige vereniging heeft het vaak over dat Lichtenvoorde altijd een nat gebied is. En nu loopt het water niet meer door Lichtenvoorde."

Rob en Suzan Mellink kunnen weer rustig slapen. Er waren perioden in 2010-2011 dat de laptop mee naar bed ging als er hevige regen werd voorspeld. "Nu geeft buienradar goed weer wat er op ons afkomt. Maar als we op vakantie gaan, zetten we alles in onze zaak hoog neer, al hebben we alle vertrouwen terug dat de maatregelen goed zijn. In ieder geval zijn we blij dat ze het gedaan hebben. Kort geleden zagen we op televisie de wateroverlast in Brabant. Dan doet het je wel wat. "

Eveline Zuurbier
Meer berichten

Shopbox