Nest van de eikenprocessierups. (foto: Roel Kleinpenning)
Nest van de eikenprocessierups. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Politiek stelt vragen over plaag eikenprocessierups

De overlast van de eikenprocessierups is groter dan ooit. "De explosie heeft ook ons verrast", zei wethouder Bart Porskamp op vragen van de raadscommissie. De nesten in eikenbomen ontstaan ook buiten de piekperiode en met de bestrijding is gemeente Oost Gelre nog steeds bezig. "Toch is er geen sprake van een onbeheersbare situatie", antwoordde Porskamp.

OOST GELRE - De eikenprocessierups wordt op rondom de kernen en langs de doorgaande wegen bestreden, aldus de wethouder. Op particuliere gronden is dat moeilijker te doen. De organisatie van de avondvierdaagse nam het zekere voor het onzekere en ontweek de pauzeplaats in speeltuin Kindervreugd en bepaalde kerkenpaden. De klachten lijken mee te vallen; mensen er zijn alert op en goed geïnformeerd.
Toch zijn er in de gemeente plekken waar niet meer veilig kan worden gefietst, aldus Jarno Hilge (D66). Grote vraag is: wat gaat Oost Gelre ertegen doen als we weten dat de overlast de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Preventieve bestrijding heeft te weinig effect. Oost Gelre zoekt het daarom in goed bermbeheer en meer biodiversiteit. Porskamp merkte ook op dat de koolmees en de sluipwesp nog onvoldoende gericht zijn op de rups die oorspronkelijk uit warmere oorden afkomstig is, maar nu oprukt naar het noorden van Europa.

Eveline Zuurbier
Meer berichten