De milieu- en energiewethouders v Arjan Teselink (Berkelland), Marieke Frank en Bart Porskamp laten een kudde schapen los op het zonnepark Laarberg.
De milieu- en energiewethouders v Arjan Teselink (Berkelland), Marieke Frank en Bart Porskamp laten een kudde schapen los op het zonnepark Laarberg. (Foto: Eveline Zuurbier)

6664 zonnepanelen en schapen op de Laarberg

Het donderdagmiddag geopende zonnepark is meer dan een stuk grond vol panelen. Het ligt in het laagste gebiedsdeel van bedrijventerrein Laarberg en fungeert als wateropvangbekken, als weidegrond voor grazende schapen, er groeien fruitbomen en er zijn plaatsen ingericht voor insectenhotels.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - Op de eerste dag van de zomer op het moment van de hoogste stand van de zon -13.36 uur- werd het park geopend. De wethouders milieu, duurzaamheid en energie van de gemeenten Berkelland en Oost Gelre lieten een kudde schapen los die het nieuwetijds landschap (6,5 ha) inliep. De 6664 zonnepanelen zijn op hoge stellages geplaatst een aantal meters verwijderd van de omliggende landbouwgronden zodat er bij de oogst van het maïs geen hakselresten op kan waaien. Er staat een hoog hekwerk omheen en camera's nemen waar. Greenspread uit Woudenberg heeft het zonnepark ontwikkeld en exploiteert deze vorm van duurzame energie.

Het bedrijf is met de ontwikkeling in totaal vijf jaar mee bezig geweest, maar had slechts twee maanden nodig om het realiseren. Jan Willem Zwang: "De plannen zijn een aantal keren gewijzigd. Eerst wilde Gebiedsonderneming Laarberg er zelf in investeren en later zei men dit te willen overlaten aan de markt. Toen bekend werd dat het waterschap een retentiegebied wilde aanleggen is het plan voor een meervoudig gebruik ontstaan. De investeringen zijn hoger uitgevallen omdat we de panelen op palen hebben gebouwd.

Voor het zonnepark is een kwart miljoen euro opgehaald door 115 crowdfunders. De energie wordt niet geleverd aan de Achterhoekse AGEM maar aan het platform Qurrent waarmee Greenspread een contract heeft gesloten.'' Volgens Zwang was het AGEM-platform 'Exe/Entrnce' nog niet klaar om te leveren. Dat gaf een te groot financieel risico.

Meer berichten