Opnieuwdeden meer volwassen groepen deden mee met de Avond4Daagse Lichtenvoorde.
Opnieuwdeden meer volwassen groepen deden mee met de Avond4Daagse Lichtenvoorde. (Foto: Eveline Zuurbier)

Meer volwassen wandelgroepen bij Avondvierdaagse

Prima wandelweer, flink doorstappen, 'een oefening voor Nijmegen' en een grote dosis gezelligheid. Het groepswandelen wint sinds tien jaar bij volwassen wandelsporters weer aan populariteit. Met het oog op de 70ste verjaardag volgend jaar van de Lichtenvoordse Avond4Daagse, geeft dat een fraai perspectief. Er hadden zich nieuwe volwassen groepen aan de start gemeld. In totaal liepen er 62 wandelgroepen mee.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - "We zijn bezig die kar te trekken", zegt voorzitter Ronald Ebbers van de Lichtenvoordse Avond4Daagse. Bedrijven en ook andere sportverenigingen kunnen zich hier laten zien en waarom zou je het niet doen, als je weet dat het evenement in heel Lichtenvoorde nog altijd ontzettend leeft, zo vertelt hij in Speeltuin De Bleek. Daar verzamelen de minioren zich voor de feestelijke intocht waarbij ze worden toegejuicht, fleurige bloemen of kleurig zoet uitgedeeld krijgen voor hun wandelprestatie. Intussen toetert het dweilorkest toetert er vrolijk op los in de speeltuin. "We maken het gezellig. Op elke pauzeplek speelt op de laatste dag van de vierdaagse een dweilorkest en dat wordt ontzettend gewaardeerd."

De avondvierdaagse in Lichtenvoorde laat zich gelden als een uniek evenement. Lopen in groepen in identieke wandeloutfits samen zingend en marcherend in drie rijen, is waar menig buitenstaander zich over verwonderd getuigen de televisie-uitzending op TV Gelderland. De avondvierdaagse is ontstaan uit de gymvereniging als een van de disciplines. Tot zo'n tien jaar geleden liepen de sportverenigingen nog mee. Onder de deelnemers van toen, nu volwassen, broeit het enigszins. Ebbers juicht het toe.

De 69ste editie gaat in de boeken met een deelname van 1649 wandelaars. Met nieuwe routes op de derde dag naar Harreveld en de vierde dag naar Lievelde. Sinds het aantreden van een nieuw bestuur, zijn er nieuwe routes geïntroduceerd. Toch moest op de eerste dag de route van de minioren worden gewijzigd. Van invloed was de processierups.

Meer berichten