De inloop voor het plan Nieuwmarkt fase 3 bij Markt 5 trok veel belangstellenden. Foto: Eveline Zuurbier
De inloop voor het plan Nieuwmarkt fase 3 bij Markt 5 trok veel belangstellenden. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Lichtenvoorde wachtte op Nieuwmarkt 3

Eveline Zuurbier

Continue belangstelling bij inloop

Maandagavond ontvouwden Theo en José Gerretsen de plannen voor Nieuwmarkt fase 3 met bibliotheek in het ontwikkelingsplan. Bij Grand Café liep het af en aan met belangstellenden voor het plan dat de afronding van de metamorfose van het centrum van Lichtenvoorde betekent. Een verzuchting 'eindelijk, het komt er' klonk onderling menig maal.

LICHTENVOORDE - Het is precies tien jaar geleden dat de eerste winkels van Nieuwmarkt fase 1 de deuren openden en de appartementen werden opgeleverd. De verkoop en de verhuur ervan vond toen via loting plaats wat nu niet meer voor te stellen is.
Fase 2 en 3 zouden snel volgen, maar toen sloeg de crisis in. De aannemer en enkele toeleveranciers waarmee de ontwikkeling van Nieuwmarkt te maken had gingen failliet. De detailhandel verkeerde in zwaar weer. Er moest pas op de plaats gemaakt worden.
Nu trekt de economie weer aan. Theo en José Gerretsen merken dat aan de vraag naar woningen. "Er is meer vraag dan aanbod. We kunnen veel woningen verhuren omdat ze er niet zijn", schetst Theo Gerretsen. Vooral jongeren en senioren zijn op zoek naar mogelijkheden.
In vier blokken met appartementen wordt de Nieuwmarkt opgetrokken. In één blok dat gesitueerd is op de parkeerruimte in het zand tussen supermarkt Aldi en de achterzijde van de Bonifatiushof reikend tot aan achterzijde bakker Doppen, komen appartementen voor jongeren met op de begane grond mogelijkheden voor zeven flexibele commerciële ruimten.
Het zijn zogenaamde maisonnettes. José Gerretsen: "Het is nog een ontwerp waarmee we de mogelijkheden in beeld brengen en aangeven en we graag tegemoet komen aan de vraag. Het kan er dus nog anders gaan uitzien." Ook voor het aantal huur- en koopwoningen is aan de vraag. In het verloop van het proces zal dat duidelijker worden.


Aan De Leest krijgt ook de bibliotheek onderdak. Daarboven zijn twee woonlagen met appartementen. Het aantal zal uitkomen op dertig appartementen voor heel fase 3. Geluidsoverlast wordt ingedamd door een gesloten ventilatie waardoor het niet in de woning binnendringt.
Gerretsen verwacht voor de procedures tot april volgend jaar nodig te hebben voordat de schop in de grond kan, te beginnen bij de bibliotheek.De barakken van de oude polikliniek fungeren tijdens de bouw het kantoor en de kantine van de bouwplaats en wordt als laatste gesloopt voor de bouw van blok D op die plek.
Nieuwmarkt fase 3 gaat Lichtenvoorde kleurrijker maken, althans dat presenteerde gemeente Oost Gelre die bij de inloop ook aanwezig was. De bibliotheek wordt evenementen- en parkeerplein. Bonifatiushof (het voormalige ziekenhuis) wordt opgeknapt en de afronding van het laatste deel van de Nieuwmarkt gaat geschieden.
Winkeliers reageren blij. Het winkelrondje kan worden afgemaakt en maakt de centrumbeleving compleet.

Eveline Zuurbier
Meer berichten