Op het moment dat Jaap Cannegieter de petitie overhandigd heeft, gebeurt dat ook in Arnhem bij het provinciehuis.
Op het moment dat Jaap Cannegieter de petitie overhandigd heeft, gebeurt dat ook in Arnhem bij het provinciehuis. (Foto: Eveline Zuurbier)

Wethouder neemt petitie in ontvangst

'Megavergister niet meer te weren'

"De komst van de megavergister kunnen we niet meer blokkeren, maar we gaan niet achterover hangen en ons verschuilen achter de provincie." Dit zei wethouder Bart Porskamp toen hij de petitie in ontvangst nam van de protestgroep Megavergister Groenlo Nee in het Lichtenvoordse gemeentehuis. Porskamp luisterde naar de actievoerders. Aan de tafel van B en W vond een vriendelijk dialoog plaats.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Geen spuitende gierkarren bij het gemeentehuis, maar wel een wethouder die in gesprek gaat met het groepje en de bezorgdheid van inwoners deelt. "Die maatschappelijke zorg nemen wij serieus. Vandaar dat wij een adviserende zienswijze hebben ingediend met de vraag aan de provincie de vinger aan de pols te houden. En als het antwoord op de zienswijze ons niet bevalt, dan kunnen we alsnog 'nee' zeggen", beantwoordde Porskamp de vragen.

Maar de komst van Europa's grootste mestvergister in Groenlo kan de gemeente niet meer tegenhouden. In 2013 was het een hamerstuk. Vorige week was er een info-avond over een nieuw stuk Laarberg van 14,5 hectare voor nieuwe grote bedrijven waar naast de genodigde buurt maar twee inwoners uit Groenlo aanwezig waren. Het geeft weer dat mensen nog weinig warm lopen als iets pas over 5 jaar vorm krijgt. Destijds was het moeilijk voor de gemeenteraad te overzien, verklaart Porskamp.

2100 ondertekenaars
De petitie is 2100 ondertekenaars lang. "Dat is op het aantal van 10.000 inwoners een behoorlijk aandeel", haalt Jaap Cannegieter van de protestgroep aan. "Het is verontrustend dat hier een kaliber mestfabriek wordt neergezet door een bedrijf dat alleen de technische ervaring heeft van mestvergister op boerderijniveau. Er zit geen enkel ingenieursbureau achter."

Wilma van der Donk: "We horen alleen: 'ja, maar het agrarisch bedrijf is zo belangrijk voor de economie' en dus moet alles maar doorgaan?" Porskamp beteugelde die opmerking: "Onlangs was ik bij Friesland-Campina en daar klonk een duidelijke oproep, 'we moeten tot een leefbaar geheel en naar een duurzame economie komen'."

Meer berichten