Het Zwillbrocker Venn nabij Zwolle en de Leemputten dreigt op te drogen. Menig boer uit de buurt heeft het veen nog nooit zo uitgedroogd gezien.
Het Zwillbrocker Venn nabij Zwolle en de Leemputten dreigt op te drogen. Menig boer uit de buurt heeft het veen nog nooit zo uitgedroogd gezien. (Foto: Eveline Zuurbier)

'Nog steeds geen regen in de lucht'

OOST GELRE - Het is warm en het is droog en dat heeft merkbare gevolgen. Je ziet de natuur verdorren, op straat is het op de middag extreem rustig. Gemeente Oost Gelre volgt het nationaal hitteplan dat door RIVM deze week actief is gemaakt. Tot nu toe zijn er nog geen extra maatregelen nodig geweest volgens woordvoerder Brandt Keegstra. "We verwijzen naar de GGD, mocht de warmte moeilijk te verdragen zijn. De brandweer heeft nog niet in actie hoeven komen. We hebben alle heel lang te maken met warme zomerdagen. Met de Zwarte Cross zag je dat mensen er al op zijn gekleed: ze gedragen zich ernaar, ze zijn gewend geraakt aan het warme weer. Verder roepen we de mensen op elkaar een beetje in de gaten te houden en extra te zorgen voor de kwetsbare mensen."

(door Eveline Zuurbier)

Bij Antoniushove hadden de bewoners vorige week nog weinig last van de warmte. Het koelt 's nachts goed af. De mensen slapen goed. "Vanmorgen hebben we nog samen gegymd en zo meteen gaan we met elkaar het dorp in om een ijsje te halen", praat zorgmedewerker Fabiola met het groepje bewoners mee. Ze praten over rabarber, een echte zomergroente en met dit weer lekker smaakt. "Goed drinken en we nemen een extra kopje soep. Voorts zetten we alles op een lager pitje. We houden ons allemaal rustig."

Bij elektronicazaak Obbink zijn de airco's niet aan te slepen. "We hebben ze nog steeds in voorraad en wel airco's met een slang naar buiten om de warmte kwijt te kunnen." Op zaterdag is het in de ijssalon van bakker Wissink in Groenlo met de middag al weer een gekkenhuis. "Je merkt dat een rondje boodschappen doen eindigt bij Wissink voor een ijsje. Dat is wat we van de klanten horen. Vanmorgen zijn we om vier uur begonnen met ijs maken en we draaien de hele dag, vertelt Mecheld Wissink. Voor ijs is het een topseizoen. "We hadden al een goed voorseizoen en nu met dit weer en de toeristen in de stad gaat het extreem goed."

Problemen voor deboeren
Hoe anders vergaat het met de boeren. Tussen nu en de komende twee weken moeten ze beslissen of het maïs gaan hakselen nu de droogte zo vroeg heeft ingezet. Normaal gebeurt dat in september. De maïs bloeit, maar van de bevruchting komt niets terecht. De maïs vormt geen kolven. Daarvoor is veel vocht nodig en dat is er nu niet. Wanneer boeren gokken op regen en die blijft vervolgens te lang uit, verdort de maïs op het land. Het dan voor het vee waardeloos geworden. Groen maïs zonder kolven kan nog als ruw voer worden gevoerd, maar je krijgt er vettere melk van waarop de boeren weer op worden afgerekend. "Loonwerkers hebben het 'hooiseizoen' compleet gemist", zegt Friso ter Bogt uit Zwolle. Hij is varkenshouder en rijdt mest voor een bedrijf en komt bij veel boeren in de streek. "Boeren voeren nu het volledige wintervoer."

Meer berichten

Shopbox