De omgeving van de voormalige vuilnisstortplaats De Langenberg ziet er tegenwoordig prachtig uit.
De omgeving van de voormalige vuilnisstortplaats De Langenberg ziet er tegenwoordig prachtig uit. (Foto: Eveline Zuurbier)

Postcoderoos profiteert van vuilnisbelt

Wie mede-eigenaar wordt van de BioZon-coöperatie kan in ieder geval nog zes jaar profiteren van het zogenaamde stortgas uit de voormalige vuilnisbelt De Langenberg in Zelhem. Verbranding van het gas laat een grote motor draaien die elektriciteit opwekt goed voor een behoefte van zo'n 200 huishoudens.

(door Eveline Zuurbier)

REGIO - De Langenberg is een vuilstortplaats van 24 hectare groot waar tot in de jaren '90 afval uit de hele Achterhoek gestort werd. In de afvalberg is een afbraakproces gaande waarbij gasvorming (methaan) ontstaat. Met het verbranden van het methaangas, dat wettelijk verplicht is vanwege de invloed van het gas op het milieu, kan door het draaien van de gasmotor echte Achterhoekse energie opgewekt worden. Momenteel levert Prodeon uit Zwolle uit het stortgas elektriciteit aan het net. De hoeveelheid gas dat vrijkomt neemt langzamerhand af, vertelt Thijs Huls van AGEM, waardoor het voor de huidige exploitant niet meer rendabel is. Door een energiecoöperatie op te richten waar burgers zich kunnen inkopen met certificaten kunnen zij meedoen met de postcoderoosregeling en vrijstelling krijgen van energiebelasting. "De coöperatie neemt het over. Wij kunnen het in ieder geval nog zes jaar energie opwekken en rendabel houden met een nieuwe installatie, geleverd door Pasman uit Baak. AGEM faciliteert de ontwikkeling waardoor de lokale bevolking kan profiteren.

De energiecoöperatie neemt het eigendom van de stortgasinstallatie over en laat een nieuwe motor plaatsen. De coöperatie zorgt voor de opwek van haar eigen duurzame energie. Daarnaast vormt de coöperatie een duurzaam investeringsfonds. Met dit fonds kunnen in de toekomst vaker projecten worden gerealiseerd die bijdragen aan een energieneutrale Achterhoek, zoals een collectief zonnedak of -park.
"De naam van de energiecoöperatie is BioZon. De coöperatie gaat door als de gaswinning daalt en uiteindelijk stopt. We compenseren dat met een zonneproject. Daarmee garanderen we de voortzetting van het project voor 15 jaar", legt Tamara Tijdink van AGEM uit.

Infobijeenkomsten
In verschillende plaatsen in de gemeente Bronckhorst zijn informatiebijeenkomsten gehouden. En omdat een deel van Doetinchem ook in het gebied van de postcoderoos valt, was in De Steck, de oude bibliotheek, vrijdagmiddag ook een bijeenkomst. Mondjesmaat druppelden belangstellenden binnen om één op één te worden geïnformeerd door de mensen AGEM. "Ambassadeurs zetten zich in om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De betrokkenheid in de dorpen is weliswaar groter, maar we doen er alles aan om ook Doetinchem bewuster te maken."
Inwoners uit postcodegebieden 7021, 7002, 7004, 7009, 7025, 7255, 7256 en 6999 komen in aanmerking voor dit project.
Er zijn 1.700 certificaten beschikbaar. Meedoen kan al vanaf één certificaat à 150 euro en staat voor 300 kWh. Per inwoner of bedrijf kan voor maximaal 10.000 kWh.

Meer berichten

Shopbox