Wethouder Marieke Frank steekt met hulp van Peter Konings voorlopig de laatste munt in het wegdek van de Markt.
Wethouder Marieke Frank steekt met hulp van Peter Konings voorlopig de laatste munt in het wegdek van de Markt. (Foto: Eveline Zuurbier)

Honderd jaar GOV levert muntenroute op

Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de Groenlose Ondernemersvereniging bedacht Peter Konings van reclamebureau IdeeMedia een muntenroute door Groenlo. Zaterdag werd de 24ste voorlopig de laatste bronzen munt door wethouder Marieke Frank in het beton tussen de straatklinkers van het marktplein gemetseld. "Munten hebben te maken met handel. Groenlo staat in de geschiedenis bekend als een handelsstad", zegt Konings.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - Op 24 historische en andere interessante plekken zijn munten in het wegdek gemetseld. Ze hebben een diameter van 85 millimeter en in elke munt is een unieke afbeelding gegraveerd. Elke munt vertelt een verhaal over de plek, het ambacht of een prent. Een online mobiele website is gekoppeld aan de munten. Via een code ontvangt de wandelaar informatie over de bijzondere plek waar hij staat. Je mobiele telefoon leidt je naar deze plekken.

De plaatjes zijn ontworpen door Konings' dochter, Doris de Jong uit Amsterdam. "Ze heeft in Gent (België) gewoond en daar is een soortgelijke toeristische route." De toeristische route breidt zich elk jaar uit met een stuk of tien munten, vertelt Peter Konings. Zo ontstaat er een soort Grollepedia. Iedereen die meer over een bepaalde locatie weet, kan zijn bijdrage leveren.

De officiële opening werd ingeleid bij de VVV in het stadhuis waarover Peter Konings zei: "Ik was hier om kwart voor 10 en dan begint het hier al te lopen. Er zijn veel toeristen in de stad." Het project is in samenwerking met gemeente Oost Gelre en de stichting Achterhoek Toerisme van de grond gekomen. Peter Konings kent door zijn reclamewerk voor tal van ondernemers de behoeften en weet wat er leeft in Groenlo. De muntenroute genereert betrokkenheid bij het toerisme. De munten liggen ook buiten de gracht.

Meer berichten

Shopbox