Het achterste deel staat op de nominatie gesloopt te worden. Foto: Eveline Zuurbier
Het achterste deel staat op de nominatie gesloopt te worden. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

In oud caféetje krijgt fooddesign een plek

Eveline Zuurbier

Plan Lokaal voor Verlof wijzigt zich

De plannen voor het vervallen caféetje Arink tegenover het station in Lievelde hebben zich opnieuw gewijzigd. Na een brainstormsessie met de buurt, Lievelds Belang en de inbreng van de leden van creatief ondernemerscentrum De Lokalen wordt het pandje 'een unieke ruimte waar fooddesign een plek krijgt.

LIEVELDE - De aanbouw, tot nu toe bewaard, wordt gesloopt en daarvoor in de plaats komt een multifunctioneel gebouw waarin het voedsel uit de streek etaleert. Vorig jaar zomer werd met een banner het plan voor 'Lokaal voor Verlof' onthuld dat een aantrekkelijk aankomst- en vertrekpunt voor toeristen moest worden. Dat blijkt achteraf niet haalbaar, verklaart wethouder Marieke Frank."We hebben met gekeken naar hoe we een passende invulling en we kwamen uit op streekvoedsel. Streekproducten zijn een belangrijk thema in de regio. We kwamen uiteindelijk uit fooddesigner Katja Gruijters die een doordacht plan uitwerkte. Dat gaat in op het toepassen van streekgebonden voedsel. Een toeristeninformatiecentrum of een VVV kan altijd nog worden toegevoegd."

Voor het plan heeft Oost Gelre het Europees subsidieprogramma Leader benaderd en dat ziet er kansrijk uit, verklaart Frank. Voor het realiseren van toiletten voor reizigers ontvangt kan Oost Gelre 'een flink bedrag van 275.000 euro ontvangen van de provincie'. Dit is inclusief een vergoeding voor de schoonmaak van het openbare toilet voor een periode van acht jaar.
Aanvankelijk heeft de provincie Gelderland het plan dit in de glazen wachtruimte bij het station te doen. Met deze afkoopsom komt de realisatie van het plan dichterbij. Wanneer het plan voor fooddesign gerealiseerd wordt, krijgt het karakteristieke pandje als gemeentelijk monument een beschermde status. Onderhoud en restauratie aan het monumentale deel kan daarmee voor een kwart van de kosten gesubsidieerd worden.

Een vast podium voor food
De provincie Katja Gruijters heeft vanuit het cultuur en erfgoedpact breed onderzoek gedaan naar het thema fooddesign. Hierin ligt volgens wethouder Frank een belangrijke verbinding met de streek. Bier en geschiedenis in Groenlo, 'Kleurrijk Lichenvoorde', de leervervaardiging, en het vleesverwerkende bedrijf Vos, later Vion in Lievelde zullen daarin een vast podium krijgen. "De plek sluit wat betreft de historie goed aan bij fooddesign." Wethouder Marieke Frank verwacht dat er nog dit jaar een start kan worden gemaakt met de realisatie. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met geïnteresseerden.

Het voormalige Café Arink fungeerde lang als portiersgebouwtje voor de slachterij van Vion. Op het braakliggende terrein stond in het vorige plan een grote kas getekend en voorlopig een park. Onder werknaam Vossenburcht wenst Lievelds Belang daarin met tiny houses te experimenteren. Hiervoor is een apart hoofdstuk in het dorpsplan opgenomen.        

Eveline Zuurbier
Meer berichten

Shopbox