Voorstelling van Circus Bongo. Foto: Circus Bongo
Voorstelling van Circus Bongo. Foto: Circus Bongo (Foto: Circus Bongo)

Circus Bongo 'een juweeltje op wielen' brengt jubileum voorstelling

Eveline Zuurbier

Gezinnen plannen hun vakantie op de camping in de week wanneer Circus Bongo er staat. Het circus heeft aan nostalgie nog niets verloren, maar ging telkens met de tijd mee. Het 40-jarig jubileum viert Circus Bongo met voorstellingen in de eigen streek. Bij camping De Tweede Bruggen in Miste en recreatiepark Marveld in Groenlo houden ze hun voorstelling Strong 40. De titel verwijst naar de kracht van het ondernemerschap van dit Lichtenvoordse familiebedrijf. Veertig jaar geleden begonnen Ben en Tine Diks het circus nadat ze geen brood meer zagen in de fameuze discotheek La Grotto in Harreveld. Huidige circusmakers dochter Tamara Diks en Roy ten Brincke sloegen Circus Bongo door de crisis heen.

LICHTENVOORDE - "We werken eigenlijk heel weinig in de Achterhoek, op enkele festivals na zoals Reurpop en Over de Top. We krijgen wel eens de vraag: 'bestaat Circus Bongo nog', maar ons werkgebied is het westen van Nederland. Heel veel bedrijven die groter groeien gaan naar het westen. Voor ons is het altijd goed thuiskomen in de Achterhoek. We leven een hectisch bestaan. De Achterhoek geeft ons rust. Het circus is een eiland waar je in een team van artiesten intensief leeft."

Tamara Diks had niet durven denken dat ze het circus van haar ouders zou doorzetten. Maar toen ze haar echtgenoot ontmoette, bleek het vrije circusleven de hare te zijn. "Ik heb thuis het hardst geschreeuwd het niet te doen, maar op zo'n moment komt de vraag: 'wat kan ik?'. Het circus dat ben ik, dat hoort bij mij'. Er zit een bepaalde onrust in mij dat wordt gestild door het applaus. Ons beroep krijgt applaus. Hoe mooi is dat?"

Circuskenners noemen Circus Bongo 'een juweeltje op wielen'. De hemels blauwe kleur met wit springt in het oog. "Het sprookje moet kloppen, het is de strik om het doosje chocolade. Bij ons zie je geen opleggers, maar een pipowagen. Het moet er zo uitzien dat je graag wil weten wat daar in de tent gebeurt." De allereerste poster die haar vader liet maken, pronkt in de jubileumvoorstelling. 'U zoekt uw plezier, geef daarom uw kinderen hun plezier'. 'We hebben het zes jaar geleden heel moeilijk gehad. Het bezoek van kinderen na school werd steeds minder door de buitenschoolse opvang. De regels voor het circus werden strenger. Mijn ouders moesten erbij gaan werken, dat was nog nooit voorgekomen."

De openbare voorstellingen worden nog sporadisch gehouden. Tamara en haar echtgenoot veranderden de koers. Naast een geweldig circusprogramma met trapezewerk, acrobatiek en jongleren, vertellen ze ook een verhaal in een theatrale voorstelling. "Vroeger reisden we acht maanden en sloten af met het kerstcircus in Lichtenvoorde. Het is niet meer het vrouwtje directrice dat aankondigt. In deze theatervorm worden we ingehuurd voor bedrijfsevenementen en zijn we een extra attractie op campings en festivals. Ook doen we losse verhuur van de tenten, de piste en andere materialen voor de aankleding van feesten. We zijn nog steeds Circus Bongo maar dan op een andere toer." Er staat een team met creatieve circusmakers die hun eigen producties inbrengen.        

Vader Ben Diks werkte na zijn dienstplicht een poosje bij Circus Boltini. Toen hij zijn vrouw leerde kennen, begonnen ze La Grotto, waar namen als Corry en de Rekels en Normaal optraden. Dat gebeurde 'bij Diks in de tent' totdat het dorpshuis werd gebouwd. "Mijn vader had een tent, was artiesten gewend en kocht een caravan, samen goed voor een circus."

De jubileumvoorstelling
'Strong 40' is een voorstelling met theater, betovering, verbazing, krcht en nog veel meer. De voorstellingen zijn op 7 augustus bij Marveld Recreatie in Groenlo en op camping De Twee Bruggen in Miste. Aanvang 19.00 uur, entree 12,50 euro, in de voorverkoop van 11.00 tot 12.00 uur 2,50 euro korting.

Eveline Zuurbier
Meer berichten

Shopbox