De Grolse wanten en de gehaakte boodschappentassen van Wilhelmien Stern zijn geliefde souvenirs. (Foto: Eveline Zuurbier)
De Grolse wanten en de gehaakte boodschappentassen van Wilhelmien Stern zijn geliefde souvenirs. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

'Geen steekje los aan het zomerweer'

door Eveline Zuurbier

Boerenpret verkoopt goed

Een dagje boerenvertier bij Kaasboerderij Weenink hoefde afgelopen weekend niet te concurreren met een warme dag aan de Slingeplas, 't Hilgelo of bij het zwembad. Zaterdag was het ongekend druk op de boerderij van de familie Weenink in Lievelde. Verkoeling zoeken bij het water hoefde die dag niet perse. Boerenpret verkoopt goed.

LIEVELDE - Een eindje meerijden op de tractor door het land was een buitenkansje en na excursie over het hele boerenbedrijf trok de meeste belangstelling. En daarnaast inkopen doen voor een leuk aandenken, maakten de dag geslaagd voor zowel de vakantiegangers als voor de mensen van hobbymarkt en de boerderijwinkel op het erf. Mensen zoeken naar meer tijdens hun vakantie. Peter Weenink die vaker op verschillende manier boerenvertier aanbiedt bekijkt het bezoek aan zijn boerderij in een toeristisch perspectief. "De kracht van de Achterhoek is dat op een relatief kleine afstand een gevarieerd aanbod is voor toeristen. En als je het goed organiseert, valt er elke dag veel te beleven. Mensen willen toch wat doen."


Wilhelmien Stern zit in de schaduw van de hooiberg te breien. Ze heeft haar marktkraampje ingericht met jute boodschappentassen die ze bewerkt heeft met haakwerk. De tassen zien er fleurig en zomers uit. Daarnaast liggen Grolse wanten en mutsen. Ze heeft een muts op de pennen staan. De patronen trekken de aandacht. "Ik verkoop vandaag wanten en mutsen. Ze kopen het: toeristen vragen erom", vertelt ze met een lach terwijl ze uitlegt. Ze vertelt dat de Grolse patronen op de lijst van werelderfgoed staat. Dat gegeven oogst bewondering. "De jeugd breidt niet meer, het is iets voor ouderen. Zij vragen ook naar het patroon. Die heb ik bij me, en geef het mee."

Intussen leidt zoon Johannes de mensen rond door de stallen en de kaasmakerij. Hij vertelt over de manier van werken op het bedrijf. Er staan drie excursies over de boerderij gepland en om het uur rijdt de tractor rond met één of twee kinderen in de cabine. De stal ingaan met koeien, de kalveren aaien, is voor de meeste toeristen een uitgelezen kans.
Twee bevriende families uit Zoetermeer doen het zonder de excursie. Ze bekijken de koeien in de stal en proberen de koeien naar zich toe te lokken met wat hooi. Ze willen de dieren aanraken, maar de koeien willen vandaag niet. En als de kat langsloopt trekt die de aandacht. Ze aaien het beestje dat lief miauwt en lopen weer verder. Bij de ingang van het proeflokaal bewondert een vader en zijn dochter, de verzameling koffieblikken, koffiebonenmalers en de bonensnijders. "Een wand vol nostalgie." Ze komen uit het Westland en logeren in Aalten bij een bed and breakfast. "Een Achterhoeks boerderij is toch weer anders dan bij ons de tuinders", merkt de man op.

In de boerderijwinkel is het doorlopend druk. De airco draait op volle toeren en het is daar even fijn om te vertoeven. Geen één klant gaat zonder iets de deur uit.

Meer berichten

Shopbox