Always There bracht een flinke enthousiaste dosis funkmuziek bij De Pauw. Foto: Eveline Zuurbier
Always There bracht een flinke enthousiaste dosis funkmuziek bij De Pauw. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: )

Niet eerder klonken jonge en doorleefde stemmen op Jazz Vesteval

Voor het eerst klonken op het Grolse Jazz Vesteval jonge stemmen. Two Times Two zijn net twintigers die voor het eerst samen spelen. Ze laten bij Wijnbar Streets hun jazzy touch horen bij de hits van Amy Winehouse en Bruno Mars. Een proefballon is opgelaten. Het idee een Junior Jazz Vesteval te houden in de vooravond, is geboren.

Door: Eveline Zuurbier

GROENLO - Het publiek dat zaterdagavond tussen de zeven kroegen heen en weer pendelt, komt om te genieten van de muziekkunst. Dit keer met jazz en bluesrythms. Een heel ander menu dan de grote gros aan festivalletjes. Het Grolse Jazz Vesteval mag dan wel betreft het aantal kroegen en zaaltjes zijn gekrompen, maar het maakt dat je een zaaltje langer blijft hangen en intenser kan genieten van blues, funk en andere klanken die stromingen uit dit genre voort hebben gebracht. De sfeer is puur: even intiem als intens. De muzikanten spelen hier niet voor sterallures. Dat zou een miskenning zijn van de muziek. Ze uitten de ware muziekkunst die ze in de vingers en vocalen hebben. Dit jaar meteen een sterk rauw begin bij Wissink met Van de Ven Band. De organisatie moet gedacht hebben: stevig inzetten aan het begin, dan is iedereen op tijd.

In Café De Boemel klinkt het hammondorgeltje boven de drukte uit. De bevlogen muzikanten van Monits Goudsmid & Directie entertainen met riedels jazzimprovisatie het stampvolle café. "Zeker weten, rustige jazz?" Met enigszins tegenzin beantwoordt het trio met relaxte jazz. Meesterlijk rustig waarbij het café wegdroomt tot de hardvochtige dreunen van de drummer de aandacht weer opeist. Wat moet dit kicken zijn om met dit vuur voor jazz je publiek zo te kunnen bespelen.

In de Lange Gang pakt Buddy X de sfeer van de luisteraar in dit brouwhuis op. En hoe dorstig sommigen hier uit zijn op bier, het is daar beter om je te verschuilen achter de muziek dan achter een glas. Het speelplezier druipt eraf. De Jazz Vesteval-bezoeker die Café De Kroon, de Belgische band en bij Taste A.J. Plug hoorde spelen, weet hoe divers het muziekaanbod kan zijn. De toegift is van de 11-koppige formatie 'Always There' bij De Pauw. De laatste lange adem funk van meebewegende lijven en knikkende hoofden.

Eveline Zuurbier
Meer berichten