Burgemeester Bronsvoort (in zwarte kledij) en wethouder Porskamp (donkerblauw met hoed) met de bestuurders van Palmanova.
Burgemeester Bronsvoort (in zwarte kledij) en wethouder Porskamp (donkerblauw met hoed) met de bestuurders van Palmanova. (Foto: Marcel Houwer)

Delegatie Oost Gelre bezoekt slag in Palmanova

Op uitnodiging van het stadsbestuur van Palmanova zijn burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Bart Porskamp naar Italië afgereisd voor onder meer het bijwonen van de slag van die Noord-Italiaanse stad. Ook een afvaardiging van de Slag om Grolle en een negental leden van de Compagnie Grolle zijn daar naar toe gereisd. In het Italiaanse vestingstadje van een kleine 6000 inwoners wordt sinds een aantal jaren een historische veldslag nagespeeld. Dit keer doet Compagnie Grolle daar mee aan het re-enactment.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Aanleiding van de reis is het bezoek van de viceburgemeester Adriana Danielis vorig jaar aan de Slag om Grolle. "Wij brengen nu een tegenbezoek en nemen de Grolse vlag mee", vertelt Marjolein Houwer van de organisatie van de Slag om Grolle en lid van de Compagnie Grolle.
Wethouder Bart Porskamp zegt bestuurlijke banden te willen aanhalen met het Italiaanse vestingstadje. Het is een officieel werkbezoek, zo legt Porskamp uit die het programma Stad Groenlo in zijn portefeuille heeft. Hij en burgemeester zullen vanuit het toeristisch oogpunt Oost Gelre vertegenwoordigen. "Een kijkje nemen in de keuken over en weer levert voordelen op voor beide evenementen."

Burgemeester Bronsvoort en wethouder Porskamp volgen een programma in Palmanova en doen in stijl mee door zich in 17e eeuwse kledij van stadsbestuurders te hullen.
Soldaten zijn de negen Grolse Compagnieleden. Ze spelen in Palamanova de Slag uit de Uskok-oorlog na. "In die tijd ging een leger van 3.000 soldaten, huurlingen uit Nederland onder leiding van Johan Ernst van Nassau Siegen naar Italië om mee te vechten in opdracht van de Republiek Venetië", vertelt Marjolein Houwer. "Daar hadden ze tijd voor. In Nederland was toen het 12-jarig bestand en ze hadden soldij nodig. Wij vertegenwoordigen de Slag om Grolle en een stukje Nederlandse geschiedenis."
Palmanova is een door de Venetianen gestichte vesting die nog geheel in tact is. Sinds juni 2017 staat het vestingstadje op Werelderfgoedlijst van Unesco. Het stadje ligt tussen Venetië en Triëst.

Meer berichten