Dahlia-Allemansbloem staat voor de vereende krachten om elk jaar een groot corso door de straten te laten rijden.
Dahlia-Allemansbloem staat voor de vereende krachten om elk jaar een groot corso door de straten te laten rijden. (Foto: Eveline Zuurbier)

Kunstwerk onthuld: 'Als iets niet kan, komt het ervan'

Eveline Zuurbier

Burgemeester Bronsvoort onthulde voor aanvang het corsoweekend het kunstwerk Dahlia-Allemansbloem in de corsotuin. De dahlia, gemaakt van cortenstaal, symboliseert de organisatiekracht en de creativiteit van Lichtenvoorde. Aan de totstandkoming van het kunstwerk gingen heel wat zweetdruppels vooraf.

LICHTENVOORDE - 'Als iets niet kan, komt het ervan'. Corsovoorzitter Herman ter Haar uitte zich trots over de realisatie van Dahlia-Allemansbloem. Het ontwerp van Rick Luttinkhold werd weliswaar door heel corsominnend Lichtenvoorde uitgeroepen tot de fraaiste inzending na een oproep, maar om 3D dahliabloem van staal ook nog in vijf ruimtelijke kubussen te plaatsen, was een ingewikkelde en secure klus.
Menig keer liepen de uitvoerders Willy Pierik en Benny ten Have vast bij het maken ervan. En de corso-organisatie heeft geen geld om het door een bedrijf te laten maken. ''Het geld dat er is, stoppen we in de wagens'', zei Ter Haar. De Anton Tijdinkvakschool waagde zich er niet aan. Frans Rensing waarschuwde voor het tijdrovende werk dat er zou zitten. Maar dan zijn er altijd mensen die er wel heil in zien.
Rensing bracht het corso in contact met de technische puzzelaars Willy Pierik en Benny ten Have. Zij waren technische medewerkers bij Dusseldorp en ESVE. Het buigen van de kleine kegelvormige bloemblaadjes lukte niet met een wals. Dat gebeurde uiteindelijk stijlvol met vouwen ofwel het zogenaamde 'kanten'. "Ik hoop dat jullie het mooi vinden", zei Luttinkhold aan het einde van zijn uitleg.

De bijeenkomst trok donderdagavond veel belangstellenden die in een grote kring rondom het kunstwerk in de tuin keken naar de onthulling. Luttikhold: "De dahlia symboliseert ons corso. Dat corso dat maken wij samen. Het corso is voor iedereen. Of je nu oud, jong, begaafd of minder begaafd bent. Het ontwerp bestaat uit vijf blokken. In elk blok is een aantal bladeren verwerkt. Per blok lijken deze bladeren willekeurig geplaatst te zijn, maar alle blokken samen vormen één grote dahlia." Herman ter Haar: "De dahliabladeren steken soms ook uit de blokken. Dit laat zien dat het corso zich alleen kan ontwikkelen door te vernieuwen en 'out of the box' te denken."

Compliment
Burgemeester Bronsvoort complimenteerde Lichtenvoorde. "Het is een creatief en passend ontwerp. Zo mooi dat er dan heel bescheiden wordt gezegd 'we hebben niet zoveel geld, maar het is ons toch gelukt. Dat is typisch voor de Achterhoek, voor Lichtenvoorde en het corso. Hier doen we alles met elkaar."
Bij het kunstwerk in de tuin is een bord geplaatst met informatie over de totstandkoming van Dahlia-Allemansbloem.

Meer berichten