Ruud Koornstra vertelt op amusante wijze over hoe hij duurzaam onderneemt en leeft. Foto's: Eveline Zuurbier
Ruud Koornstra vertelt op amusante wijze over hoe hij duurzaam onderneemt en leeft. Foto's: Eveline Zuurbier (Foto: )

Bedrijfsleven Oost Gelre overtuigd van de energietransitie

Niets doen is geen optie. De energietransitie vraagt om een actieve houding. Duurzaam ondernemen biedt juist volop kansen en levert al snel veel op. Dat was de boodschap tijdens de drukbezochte startbijeenkomst Oost Gelre Onderneemt Duurzaam woensdagavond in De Mattelier.

(door Eveline Zuurbier)

Groenlo - Ondernemers kregen na de bijeenkomst de kans zich in te schrijven voor een gratis energiescan. Voor bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh per jaar) is er de MKB Energy CheckUp, terwijl de grotere verbruikers gebruik kunnen maken van de DOE-scan. Er bleek zeker animo, zo'n dertig ondernemers schreven zich in en kunnen een advies op maat verwachten van een deskundige energieadviseur. Op die manier ontstaat inzicht in de mogelijkheden om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Dat levert geld op, maar ook meer klant- en bedrijfswaarde en een sterkere concurrentiepositie.

De Achterhoek en daarmee ook de gemeente Oost Gelre heeft de intentie uitgesproken om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat kan alleen als iedereen zijn schouders eronder zet. Vooral bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Samen is veel meer mogelijk dan individueel. Daarom is Oost Gelre Onderneemt Duurzaam in het leven geroepen. De startbijeenkomst was een initiatief van de Industriële Kring Groenlo Lichtenvoorde (IKGL), in samenwerking met SIKA's project Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), het Groenlo's Ondernemers Verbond (GOV), het Ondernemersfonds Lichtenvoorde en met ondersteuning van de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland.

Nieuwe kansen
De enthousiaste sprekers informeerden en inspireerden de aanwezigen. Ga aan de slag en doe het samen. Het biedt nieuwe kansen op weg naar een circulaire economie. De Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra hield een boeiend betoog en benadrukte dat Nederland het voortouw moet nemen om een schone wereld achter te laten voor de volgende generaties. "We hebben vernuft, zijn creatief, ondernemend en schathemeltjerijk. Met energie besparen, opwekken en innoveren verdienen we geld. Dus wat houdt ons tegen, ga aan de slag. Maak het verschil!"

Koornstra merkte verder op dat de echte innovatie van MKB-bedrijven uit de regio komt. "Daar gebeurt het, weet ik uit ervaring." Uit onderzoek blijkt dat de bedrijven in Oost Gelre gezamenlijk jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro aan energiekosten kwijt zijn. "Dat gooien jullie ieder jaar in de put", aldus Koornstra. "Dat geld kun je beter belegbaar maken bij pensioenfondsen, dan heb je samen een enorm bedrag te besteden." Energieadviseur Otto Willemsen nodigde ondernemers uit om gebruik te maken van de energiescan. "Mis de boot niet en zet je bedrijf op voorsprong."

Meer berichten