Frans de Groen slaat het eerste vat bier aan.
Frans de Groen slaat het eerste vat bier aan. (Foto: Eveline Zuurbier)

Brouwersnös vult gemis Grolsch op

Geen enkele zienswijze is er voor de komst van een brouwerij aan de rand van het centrum en aan de gracht ingediend. Een oud-minister die bij de opening aanwezig is. Een brouwersfamilie die terugkeert naar de 'heilige brouwersgrond' en tenslotte dat er op bij de officiële opening alleen maar bier verkrijgbaar is en geen koffie. Het mag duidelijk zijn: Stadsbrouwerij Brouwersnös wordt in Groenlo omarmd. Het vult na het vertrek van Grolsch naar Enschede het intense gemis in de harten van Grollenaren op.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO – Voor de leegstaande villa Adriana hadden meerdere partijen een uitstekend plan. Maar toen eenmaal bekend werd dat neven van de grondleggers van Grolsch en Jos Oostendorp, wiens vader z'n hele leven lang bij Grolsch in Groenlo werkte, een plan hadden voor een belevingsvolle en educatieve kleine stadsbrouwerij, deed dat alle harten in Grolse veste sneller kloppen. Zelfs die van burgemeester Annette Bronsvoort/ Zij vertelt bij de officiële opening nogmaals dat de terugkeer van een bierbrouwerij bij de ambities voor het plan (programma) Stad Groenlo hoort. "De vlag ging niet uit toen jullie met het plan kwamen, maar het dak ging eraf toen het plan gerealiseerd kon worden."

Directeur Jos Oostendorp: "Iedereen is blij vanaf het moment dat we begonnen zijn. Er heerste direct vriendschap, er was samenwerking, trots en verbinding met Groenlo. Dat is wat bier en brouwerij ons brengen: 'leven in de brouwerij, in Groenlo'. We exporteren tot ver over de IJssel. We hebben niet alleen 'de Slag' gewonnen in 1627, maar ook de slag om de brouwerij in 2018. We hebben daarvoor 'Helemaal los' gebrouwen, een nieuw bier in een speciale fles."

Emotie
Andries de Groen vertegenwoordigt tijdens de opening niet alleen Brouwersnös als nieuwe stadsbrouwerij. Hij laat met de aanwezigheid van vier generaties De Groen zien, dat Groenlo nooit vergeten is door de familie. "Onze vaders hebben hier gewerkt en op de plek van de villa waar de familie naast de brouwerij woonde, wordt weer volop gewerkt. Dat geeft een positief gevoel. Het geeft ook de emotie weer die Groenlo heeft met het bier. Dit hebben we gemerkt met de realisering van het plan. Elke Groenloër is gedreven en gepassioneerd als het over bier gaat." De Groen sprak van 'een bepaalde nederigheid zoals Groenlo naar bier kijkt'. Meerdere partijen zoals waterschap, de provincie en lokale ondernemers doen mee in het project dat De Groen betitelde als 'wo'j met doôn' heette ons 'crowdfundingsproject'.

Brouwersnös wil buiten Groenlo op de biermarkt bekend worden als 'craftbier brouwerij'. Een kleinschalige ambachtelijk brouwerij met bieren die voorzien zijn van mooie verhalen en klinkende namen passend in de omgeving. De brouwers experimenteren met mouten, hopsoorten diverse gisten, kruiden en fruit. "We laten al onze bieren drie keer vergisten. Dat is zeer uitzonderlijk en levert intense smaken op."

Meer berichten