Bij de zandtafel vlnr.: Sandra en Marco Zieverink (Leemland), Theo Bloemenkamp (BOOG), Ton Goossens (BOOG), Theo Hendrikse en Jan Troost.
Bij de zandtafel vlnr.: Sandra en Marco Zieverink (Leemland), Theo Bloemenkamp (BOOG), Ton Goossens (BOOG), Theo Hendrikse en Jan Troost. (Foto: PR)

Leemland is een 'place to be' voor iedereen, zonder en met een beperking

Groenlo – Vorige week was het de landelijke Week van de Toegankelijkheid. Op veel plekken in ons land is daar aandacht voor gevraagd, zo ook in Groenlo. Jan Troost uit Wijchen, al jarenlang ambassadeur van de toegankelijkheid en zelf afhankelijk van een rolstoel, is op verzoek van de stichting BOOG (Belangen Organisatie Oost Gelre voor mensen met beperkingen) wederom naar Oost Gelre gekomen om mensen erop attent te maken wat mensen met beperkingen nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Deze keer werd hij vergezeld door Theo Hendrikse uit Grave die blind en slechthorend is. Er werd een bezoek gebracht aan Leemland om het gebouw en terrein te testen op de toegankelijkheid.

Iedereen wil toegankelijk en gastvrij recreëren. Het thema van dit jaar is 'Lekker vrij! Doen wat jezelf wilt!' In het VN verdrag, dat in juli 2016 in de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, staan de rechten van de mensen met beperkingen. 20% van de mensen heeft een of meerdere beperkingen. De toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden is voor hen geen vanzelfsprekendheid. Voor mensen zonder beperkingen maakt toegankelijkheid dingen gemakkelijker. Daarom heeft BOOG een korte test bij uitspanning Leemland gedaan. Hier worden workshops en vele gezelligheidsbijeenkomsten met allerlei activiteiten voor jong en oud gehouden.

De informatie op de site www.leemland.nl is volgens Hendrikse voor iedereen goed toegankelijk, uitvoerig en met picto's aangegeven. Naast het gebouw is een invalidenparkeerplaats en in het gebouw zijn brede deuren, geen drempels en voldoende ventilatiemogelijkheden. Er is een ruim invalidentoilet. Buiten is goed nagedacht over de veiligheid van de diverse speeltoestellen. Ze voldoen aan de keuring en de vele veiligheidsnormen. Er is gericht naar oplossingen gezocht. Aan de totstandkoming en het runnen van het bloeiende bedrijf van Sandra en Marco Zieverink liggen creativiteit en flexibiliteit ten grondslag. Door hun enthousiasme en gastvrijheid is het fijn vertoeven bij Leemland. 'Beleef 't bij Leemland!' is een bekende kreet geworden.

Drie jaar geleden heeft Leemland na een lange voorbereiding een goede start gemaakt. De dagbesteding voor mensen met beperkingen waarvoor de familie Zieverink een sterke passie heeft, staat nog in de kinderschoenen. De samenleving is in de afgelopen jaren steeds toegankelijker gemaakt, aldus Theo Bloemenkamp van BOOG. De gemeente Oost Gelre wil de winkels in het winkelgebied van Lichtenvoorde het komend jaar toegankelijker maken. Met subsidiemogelijkheden van de gemeente zal het een en ander gefaciliteerd worden. Een Werkgroep toegankelijkheid van beleidsmedewerkers en belangenbehartigers waaronder BOOG werkt aan nieuwe ontwikkelingen.

Meer berichten