54ste Dialectdag over dialect en (moderne) media

De Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland houdt op zaterdag 27 oktober de 54e Dialectdag in de Museumfabriek te Winterswijk. Het thema is: Chatten in dialect, ofwel dialect en (moderne) media.

Winterswijk - Dialect is van oudsher hèt verbindende element in de contacten tussen mensen van beide zijden van de grens. Het wordt hier in de grensstreek nog veel gesproken en door enkelen ook geschreven. Maar hoe staat het eigenlijk met gebruik van de moderne media? Op welke wijze houden jongeren zich online met streektaal bezig, dus op social media en in welke situaties maken ze er gebruik van? Worden moderne media voldoende gebruikt en ingezet voor promotie van het dialect of gebeurt dat nog vooral met traditionele middelen? En wat doen organisaties en verenigingen om dialect onder de aandacht te brengen en in stand te houden? Dat zijn de vragen die aan de orde komen. Maar vooral ook worden ervaringen uitgewisseld op deze ontmoetingsdag.

Medewerking verleent Annette Winkelhorst, schrijfster uit Recklinghausen. Namens de professionele organisaties treden op Willemijn Zwart, neerlandica en educatief ontwerper, verbonden aan de IJsselacademie in Zwolle en Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers(ECAL) te Doetinchem. Maria Stammers vertelt over de activiteiten van de Dialectkring Achterhook en Liemers en ook is er een korte film te zien van het Dialectfestival Grenzenloos Platt dat deze zomer voor het eerst werd georganiseerd. Na de gezamenlijke lunch is er voor belangstellenden een rondleiding door de Museumfabriek.

De Dialectdag begint om 10.00 uur, ontvangst met koffie/thee vanaf 9.30 uur. Kosten: € 12,50 inclusief koffie, thee en lunch. Aanmelden bij Diana Abbink, abbinkdiana@gmail.com of tel. 06-12 02 53 84

Meer berichten