Het koninklijke lintje, opgespeld door burgemeester Annette Bronsvoort, verraste Jan Oolthuis compleet. Foto: Eveline Zuurbier
Het koninklijke lintje, opgespeld door burgemeester Annette Bronsvoort, verraste Jan Oolthuis compleet. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Jan Oolthuis totaal verrast met lintje

Eveline Zuurbier

Verenigingsman van het eerste uur

Het 50-jarige bestaan van kegelclub 'Val Umme' en de receptie waren een mooi moment om verenigingsman Jan Oolthuis koninklijk te onderscheiden met een lintje. Burgemeester Bronsvoort noemde hem de verenigingsman van het eerste uur voor de kegelclub, de Vrienden van Antoniushove, het carnaval van De Keienslöppers, Golf-en Countryclub Winterswijk en nog meer.

LICHTENVOORDE - "Als er wat moest gebeuren, stak Jan Oolthuis de handen uit de mouwen'', zo omschreef burgemeester Bronsvoort donderdagmiddag in Hotel De Koppelpaarden diens inzet voor meerdere verenigingen in Lichtenvoorde. Ook gaf hij aan corsogroep de Boschlaan onderdak en hielp hij Schuttersgilde Sint Switbertus aan een goed onderkomen en verschafte hij ruimte voor dweilorkest Dokters' Swingende Infuustoeters. "U heeft heel veel voor cultuur en welzijn gedaan", aldus Bronsvoort.

Val Umme

Jan Oolthuis en zijn echtgenote werden compleet verrast door het bezoek van burgemeester Bronsvoort aan de receptie. Toen Bronsvoort zei meer dan alleen was gekomen om de felicitaties over te brengen voor de jubilerende club, uitte Jan Oolthuis zich geëmotioneerd. Oolthuis is nog het enige lid dat vanaf het begin bij de kegelclub is. Hij was er vele jaren penningmeester en secretaris. Daarnaast was hij ook actief bij het organiseren van toernooien, het zogeheten 'koningskegelen' en maakte deelname aan buitenlandse toernooien (in Duitsland) mogelijk. "Hij was een groot promotor voor de sport."

Vrienden van Antoniushove

"De stichting van de Vrienden van Antoniushove is op een avond ontstaan. Het gesprek ging over de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Met de heren Soetinga en Dusseldorp kwam het tot een club die inmiddels een bedrag van 500.000 euro heeft ingezameld. Het is geld, maar het vertegenwoordigt veel meer waarde." Er kwam een rolstoelbus, opleidingen voor chauffeurs, tovertafels. Daarvoor worden boekenbeurzen en statiegeldacties gehouden. Dit alles wordt gedaan om het leven van ouderen in de verzorgingshuizen te veraangenamen. "Vanaf het begin bent u aanjager van dit alles."

Kindercarnaval

"Vanaf 1974 tot 1980 was u betrokken bij het kindercarnaval. Als er wat moest gebeuren dat stak u de handen uit de mouwen. De sporthal werd voor het feest ingericht." Met de uitreiking van de carnavalsonderscheiding (liksteen) werd een prominente groep en daarmee Lichtenvoorde in de kijker gezet. Later is Oolthuis bestuurslid van de Seniorenraad geweest en was hij betrokken bij het organiseren van het seniorencarnaval in de Antoniushove, voor mensen van de dagopvang en voor mensen met een andere aanleg, zo vertelde Bronsvoort.

Buiten Oost Gelre is betrokken bij de Golf & Country Club Winterswijk. Hij ontvangt als Marshall de golfspelers en geeft uitleg.

Eveline Zuurbier
Meer berichten