De tienduizendste belastingaangifte passeerde de vrijwillige groep belastingadviseurs.
De tienduizendste belastingaangifte passeerde de vrijwillige groep belastingadviseurs. (Foto: Marcel Houwer)

Hulp bij belastingaangifte blijft nodig

Mensen die belastingaangifte moeten doen en dit moeilijk vinden, kunnen hulp vragen bij vrijwilligers die op de hoogte zijn van inkomstenbelastingen. Sinds 2003 is een groep vrijwillige belastingadviseurs die mensen helpt bij hun aangifte. Onlangs passeerde het tienduizendste belastingformulier.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Er was koffie en gebak in het gemeentehuis. Burgemeester Bronsvoort noemde het een 'feestelijke mijlpaal', in de zin van dat de vrijiwilligers die zich inspannen voor hun medeburgers best eens in het zonnetje mogen worden gezet. "En behalve de aangifte, helpt u de mensen om over te stappen naar een andere ziektekostenverzekeraar. U helpt ook de kloof te dichten voor mensen die in deze ingewikkelde samenleving niet mee kunnen komen." Ze prees de groep voor de zorg en aandacht voor deze mensen. "Heel veel mensen weten niet dat u zich daarvoor inzet."

Bij De Treffer is jaarlijks een informatiebijeenkomst waar mensen met vragen bij het invullen kunnen komen. "In het eerste jaar, in 2003, hebben we 179 aangiften verzorgd", vertelt Henk van Beek, coördinator van de hele groep. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben geeft een blauwe envelop in de brievenbus al problemen. Ze gooien ze weg, houden de administratie niet bij of, zoals Van Beek vertelt, hij moest de keukenkastjes induiken om ze te vinden. In 2010 verzorgde de groep de meeste aangiften: 772. "Dan merk je dat mensen ook zelf met het initiatief komen. Ze brengen aantekeningen mee of hebben lijstjes gemaakt van hun gereden kilometers.''

De groep vrijwilligers begon op initiatief van de KBO. Die verzorgde in die tijd ook cursussen zodat mensen de aangifte zelf konden doen. "Nu bezoeken wij zelf de cursussen om op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen. Inmiddels zijn we bij de gemeente beland en onderhouden contact met ouderenadviseurs en ambtenaren. We helpen ook jongere mensen. Voor ons is er meer werk bijgekomen, zoals wat te doen bij een echtscheiding of woningverkoop. Ook helpen we families die in moeilijkheden zijn geraakt."

De groep weet ook alles over de aangifte voor in Duitsland. "Mensen bijstand geven, dat is waarom we dit doen. Bij elkaar hebben we drie ton belastinggeld teruggevraagd. Dit is een prettige stimulans voor ons allemaal." Van Beek noemt de AVG een groot dilemma waar de groep nog niet over uit is. "We geven alles mee terug, wissen de info in de computer met als gevolg dat we voor volgende jaar geen enkele aantekening meer hebben. Dan moeten we weer van voor af aan uitzoeken."

Meer berichten