Het Achterhoeks Bachkoor geeft op zondagmiddag 25 november een jubileumconcert in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde.
Het Achterhoeks Bachkoor geeft op zondagmiddag 25 november een jubileumconcert in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. (Foto: PR)

Jubileumconcert met Bach en Mozart

Het Achterhoeks Bachkoor bestaat 30 jaar. Op zondag 25 november om 15.30 uur geeft het koor een jubileumconcert in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. Op het programma staan het Requiem KV 626 van W.A. Mozart en de Cantate Ich hatte viel Bekümmernis BWV 21, van J.S. Bach. Koor, solisten en het Nederlands Begeleidingsorkest staan onder leiding van dirigent Astrid Krause.

Lichtenvoorde - Sinds de officiële oprichting in december 1987 heeft het Achterhoeks Bachkoor al vaak op het concertpodium gestaan. Naast cantates en motetten van J.S. Bach stonden in de loop der jaren werken van vele bekende en minder bekende componisten op het programma. Naast grote beroemde oratoriumwerken zong het koor ook onder andere Purcell, Sweelinck, Mendelssohn en Bruckner. Het repertoire kent ook nieuwere composities, zoals die van Duruflé en Pärt.

Dirigent Astrid Krause heeft sinds 2017 de leiding van het Achterhoeks Bachkoor. Haar streven is om met de veelal ervaren amateurzangers te werken aan een mooie klankkleur van het koor. Stemvorming en koorscholing zijn terugkerende elementen in de repetities.

Requiem van Mozart
Tijdens het concert in Lichtenvoorde kan het publiek genieten van het beroemde Requiem van Mozart, dat de componist in 1791 schreef maar niet voltooide, terwijl hij zelf de dood in de ogen keek. Zijn oud-leerling Frans Süssmayr maakte het af, op verzoek van Mozarts weduwe, omdat er brood op de plank moest komen. Het koor voert dit indrukwekkende meesterwerk vol dramatiek voor de pauze uit. Bachs ontroerende cantate Ich hatte viel Bekümmernis uit 1714 volgt daarna. Bach schreef zijn muziek ter ondersteuning van de Luthers-protestantse kerkdiensten in de 18e eeuw. In dit werk zijn, zoals vaak bij Bach, zowel droefheid en angst als lichte, jubelende, haast hemelse klanken te horen met aan het slot pauken en trompetgeschal.

Het koor bestaat momenteel uit 39 leden. Geïnteresseerden, vooral bassen en tenoren, zijn welkom tijdens de open repetitie op woensdag 16 januari in de Sint-Vincentius kapel van De Molenberg in Groenlo, aan de Ziekenhuisstraat. Kijk voor meer info op achterhoeksbachkoor.nl.

Jubileumconcert Achterhoeks Bachkoor met het Nederlands Begeleidingsorkest. Solisten: Tineke Roseboom, Franske van der Wiel, Falco van Loon, Daniël Hermán Mostert. Zondag 25 november om 15.30 uur Bonifatiuskerk, Lichtenvoorde. Toegang 25 euro aan de kassa, in de voorverkoop 22,50 euro via abachkoor@gmail.com.

Meer berichten