Wethouder Jos Hoenderboom verdedigt zijn gevoerde beleid op het taaie dossier Jeugdzorg. (Foto: Eveline Zuurbier)
Wethouder Jos Hoenderboom verdedigt zijn gevoerde beleid op het taaie dossier Jeugdzorg. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Geen controle facturen jeugdzorg krijgt afkeuring

Wethouder van financiën Bonsen presenteerde een scherp begroot financieel perspectief voor de gemeente Oost Gelre, met aan de gemeenteraad de vraag duidelijke keuzes te maken over waar de euro's naar toe moeten gaan. Maar voor de zorg heb je dikwijls geen keuze. "Geld moet niet leidend zijn voor zorg", heeft collega Jos Hoenderboom dikwijls gezegd. Maar als de cijfers worden gepresenteerd ligt dat toch anders. Zeker als van het totale begrotingsbudget van 70 miljoen voor Oost Gelre, ruim 30 miljoen euro gaan naar de zorg.

(door Eveline Zuurbier)

Oost gelre - Een goede budgettering van de gemeentelijke financiën valt of staat met een goed georganiseerde zorg. Wethouder Jos Hoenderboom zet stevig in op preventie zodat mensen niet in de dure zorg belanden. Waar de kosten voor de uitgaven aan zorg dan heen vloeien is moeilijk te overzien voor de raad. En om voor de dekking afhankelijk te zijn van de bijdragen van het Rijk en om over twee jaar en rekening betaald te krijgen, voelt niet fijn", beschreef fractievoorzitter Gerard Klein Gunnewiek (NLOG) het proces. Hoenderboom werd stevig aan de tand gevoeld over de zorguitgaven, met name over die van de dure jeugdzorg. Er zit een lange tijd tussen de behandeling, de declaratie van de kosten en vervolgens de facturatie om het geld terug te krijgen. De raad heeft nog steeds geen concrete cijfers waardoor 'controle en sturing' uit blijven.

OOG was het meer dan zat en diende er zelfs een motie van afkeuring in tegen het gevoerde beleid van wethouder Hoenderboom. "Hebben die instellingen dan zoveel spek op de botten dat tijdige facturering geen prioriteit heeft", vroeg OOG-fractievoorzitter Ronald Willering. OOG had zich laten informeren door de financiële afdeling en het blijkt dat Oost Gelre een termijn stelt van 3 maanden en dat daarna het recht van vergoeding vervalt. "Slechts bij hoge uitzondering kan worden afgeweken met het wettelijke termijn tot 5 jaar en deze feiten kloppen niet met wat de wethouder de raad voor heeft gehouden", zei raadslid Freek Jansen. Hoederboom verdedigde zich met het feit dat de gemeente door de verplichting acute zorg te leveren te doen heeft met niet-gecontracteerde zorgpartijen waarvoor die afspraken niet gelden. De motie kreeg niet de steun van de rest van de raad. "Dit is een te zwaar middel", aldus nestor Richard Klein Tank (PvdA)

Meer berichten