Claus Hooperbukowski (Mark Wevers) tijdens zijn 'trip' in de musical HAIR.
Claus Hooperbukowski (Mark Wevers) tijdens zijn 'trip' in de musical HAIR. (Foto: Sanne Wevers)

Publiek komt oren en ogen te kort bij wervelende WMT-musical HAIR

Met het nog steeds aanstekelijke nummer Hair en de overige grote hits, zoals Aquarius, I Got Live, Let The Sunshine In en Hare Krishna was de musical HAIR een feest der herkenning. Het lukte de spelers en muzikanten dan ook om vanaf het begin de zaal in de greep te krijgen.

(Door Han van de Laar)

Winterswijk - Heel even moest je schakelen om de opzet van de voorstelling duidelijk te krijgen. Claus Hooperbukoski, voortreffelijk gespeeld door Mark Wevers, werd door zijn ouders begeleid naar de bushalte op het Amerikaanse platteland. Claus ging zich melden voor militaire dienst. In die tijd betekende dat uitzending naar Vietnam. Die oorlog speelde verder alleen op de achtergrond, in filmbeelden en nieuwsreportages, een rol. De musical ging over de 'trip' die Claus ging maken.

Het verhaal werd in zo'n dertig nummers gezongen, gedanst en verteld. Dat verveelde geen moment. Zeker niet vanwege de mooie (aan)kleding, belichting en sfeerbeelden. Omdat de muzikanten ook op het podium stonden, had het ook wat weg van een popconcert.

Komisch
Als Claus in een park vol met hippies komt, wordt hij opgevangen door de andere hoofdrolspeler George Burger, eveneens knap vertolkt door Sten Geerdink. Hij probeert Claus te koppelen aan het paardenmeisje Linda. Dan heeft hij iemand om aan te denken en om levend terug te keren uit de oorlog. Margreet van Dam (Ester Reusink) verbindt op komische wijze de wereld van de hippies met die van de bourgeoisie. Ze zorgt een paar keer voor verrassende performances.

Reuze-olifant
Ondertussen blijf je als publiek ogen en oren tekort komen. Op het podium is het een permanente golf van beweging als de vijftig enthousiaste spelers dansen en zingen. Klein nadeel is dat door die massaliteit de teksten niet steeds even goed te volgen zijn. Het doet echter niets af aan de sfeer en intentie. Er zitten ook ingetogen scenes in de musical. Als de hippies in de gevangenis belanden bijvoorbeeld of bij het prachtige Hare Krishna, als er een heilige reuze-olifant op het podium komt. De voorstelling werd dan ook terecht afgesloten met een staande ovatie en met het nummer Hair als toegift.

Moulin Rouge
Voorzitter Bas Coumans bedankte alle 120 mensen die bij deze productie betrokken waren. Hij onthulde alvast de naam van de musical van volgend jaar, dat wordt Moulin Rouge. Het werd met applaus ontvangen.
HAIR wordt in totaal vijf keer gespeeld. De vrijdag en zaterdag zijn uitverkocht. Voor de zondagmiddag 25 november zijn nog kaarten beschikbaar via theaterdestorm.nl.

Meer berichten