In de linkervleugel met woon-zorg appartementen is de oude meisjesschool te herkennen. (Afbeelding: Careaz)
In de linkervleugel met woon-zorg appartementen is de oude meisjesschool te herkennen. (Afbeelding: Careaz) (Foto: Careaz)

Antoniushove krijgt oude villa en meisjesschool terug

Het huidige Antoniushove is niet meer van deze tijd. Op de intensieve zorgvraag kan alleen met behelpen op geanticipeerd worden. In 2020 gaat Antoniushove tegen de grond en als alles meezit, verrijst er een nieuw zorgcentrum dat van betekenis is voor alle mensen die in Lichtenvoorde wonen.

LICHTENVOORDE - Op een van de mooiste hoeken van het Lichtenvoordse centrum zal er geen kolossaal gebouw verrijzen. Zodra Antoniushove 'plat gaat', bouwt men een complex met gebouwen waarin de vroegere bebouwing in te herkennen is. In een moderne jas worden de oude meisjesschool St. Joseph (klooster van de Franciscanessen) en villa van de familie Van Basten Batenburg opgetrokken. Deze worden verbonden met de zogeheten 'dorpse pandjes'. Die pandjes zijn een verwijzing naar de structuren van de centrumstraten in Lichtenvoorde. "We willen die graag terug laten komen. Daarmee krijgt het gebouw betekenis voor de mensen die in Lichtenvoorde wonen", aldus Liedy Vennegoor, bestuurder van Careaz.

Dat ouderen - ook van buiten het huis - en hun families elkaar ontmoeten is een groot goed in de opzet van het nieuwe gebouw. Centraal ligt een hoog overdekt buurtplein waar de ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Met glas omgeven luchtbruggen en balkons worden de 'losse gebouwen' met elkaar verbonden. Vanaf de balkons kan bijvoorbeeld in september het voorbijtrekkende corso worden bekeken. "Veel licht en open naar het park. Mensen willen levendigheid zien. En ook mensen met dementie geeft licht steun in het besef van ochtend en de middag", licht de architect zijn ontwerp toe.

Als alles meezit wordt in 2020 begonnen met de sloop van Antoniushove. De bouw zal dan medio 2021 klaar zijn. De nieuwbouw voldoet aan de eisen van deze tijd en helemaal is ingericht op ouderen met een intensieve zorgvraag. Er komen 100 appartementen van elk 45 m2. De huidige 85 appartementen hebben een oppervlakte van 27 m2. Elk appartement heeft een eigen keuken, een badkamer, een kamer en een slaapkamer. Het zijn volwaardige woonappartementen.

,,Met behulp van techniek en domotica willen we mensen zoveel mogelijk een eigen plek geven waar ze in vrijheid kunnen leven, en toch ook veiligheid en beschutting kunnen geven'', aldus Liedy Vennegoor. Daarnaast kunnen de medewerkers op een goede manier de mensen verzorgen. In de huidige kleine en gedeelde badkamers is dat voor zowel medewerkers en cliënten niet fijn.

Een grote verbouwing van het huidige woonzorgcentrum geen optie. Volgens Vennegoor is Antoniushove een traditioneel gebouw dat ingericht is zoals dat dertig jaar geleden gebruikelijk was.

Eveline Zuurbier
Meer berichten

Shopbox