Mirjam Hulshof, ritueelbegeleider bij afscheid
Mirjam Hulshof, ritueelbegeleider bij afscheid (Foto: mirjam Hulshof)

Wereldlichtjesdag, wereldwijd een kaarslichtje voor een kind

Elk jaar op de tweede zondag in december staat de wereld stil bij overleden kinderen op Wereldlichtjesdag. Dit jaar is dat op zondag 9 december. Ritueel begeleider Mirjam Hulshof neemt opnieuw het initiatief om Wereldlichtjesdag te organiseren bij Zalencentrum Hogenkamp in Lichtenvoorde.

LICHTENVOORDE - Waar ter wereld je ook bent, precies 19.00 uur komen mensen samen om een kaarslichtje aan te steken voor kinderen die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. "Geen kind is in harten zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist ", zegt Mirjam Hulshof. "Hoe lang geleden het verlies van een kind ook is geweest, door zijn of haar naam weer te noemen of door gewoon samen met anderen die ook een kind verloren hebben te herdenken, vult een bepaalde leegte. Anderen voelen het als een stukje erkenning. Je mag best verdriet hebben, ook al is het lang geleden."

Mirjam Hulshof is een ervaren ritueel begeleider en helpt mensen bij het afscheid nemen. Ieder die een kind heeft verloren is van harte uitgenodigd. Maar ook anderen, die er zijdelings mee te maken hebben gehad en dit initiatief een warm hart toedragen zijn van harte welkom. Wereldlichtjesdag is er voor het herdenken van het kindje dat voor leven geen kans kreeg tot aan het overleden volwassen kind. "Wat ik probeer is met woorden, gedichten, muziek en herkenbare rituelen een terugkoppeling te geven aan datgene wat nabestaanden dierbaar is. Ik vraag of ze het prettig vinden om de naam in te vullen zodat ik de naam kan noemen, maar als mensen dat liever voor zichzelf willen houden, is dat natuurlijk ook goed. Je kunt een gedachte opschrijven. Deze zullen we symbolisch meegeven door het briefje in een vuurschaal te verbranden. Mijn intentie is de bijeenkomst zo laagdrempelig mogelijk te houden." Mensen mogen een eigen kaars meebrengen, om deze na het gebruik weer thuis te kunnen laten branden. Maar er zijn ook waxinelichtjes voorradig om te gebruiken. De bijeenkomst duurt ongeveer driekwartier. Het kleinkoor Second Edition zingt mooie passende liederen. "Hun bijdrage is oprecht. Zij zingen voor de intentie van Wereldlichtjesdag."

Tussen 18.30 en 18.45 uur wordt u bij Hogenkamp, Aaltenseweg 33 ontvangen, zodat om 19.00 uur gezamenlijk de kaarsjes aangestoken kunnen worden. Het zou fijn zijn wanneer u zich aanmeldt via info@mirjamhulshof.nl . Maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom.

mirjamhulshof.nl

Meer berichten