De uitreiking van de titel met bijhorend bedrag van 3000 euro. Foto: pr
De uitreiking van de titel met bijhorend bedrag van 3000 euro. Foto: pr (Foto: pr)

Den Diek buurthuis van het jaar om opendeurbeleid en hip uitzien

Eveline Zuurbier

Sociaal Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde is verkozen tot Dorpshuis van het Jaar 2018. Dit werd gisteravond bekend gemaakt tijdens de finale in het provinciehuis. Afgelopen maanden streden zes buurt- en dorpshuizen om deze eer en 3.000 euro. "We zijn helemaal overrompeld, dit hadden we niet verwacht." De prijs werd overhandigd door jurylid en gedeputeerde Bea Schouten: 'Bijzonder aan Den Diek is hun opendeurbeleid. Ze hebben geen beheerder en iedereen kan er gewoon binnenlopen. Een mooi voorbeeld van hoe het anders kan.'

L'VOORDE - "Het is als een rollercoaster, we kunnen het nog niet geloven", laten alle betrokkenen bij Den Diek via de Facebookpagina weten. "Beheerders plaatsten ons op een gedeelde derde plek, de vakjury gaf ons een gedeelde tweede plek. Maar dankzij iedereen die een stem heeft uitgebracht hebben we gewonnen! Super tof, dankjewel voor je stem!" Den Diek was een outsider tussen de andere buurt- en dorpshuizen. Geen beheerder en 'we laten de dingen gewoon gebeuren', vertelden Jolien Weevers en Marloes van den Berg bij de aftrap van de televisie-uitzending op TV-Gelderland. "Aan mensen het vertrouwen geven, daar is waar het op aankomt en dat krijgen we weer dubbel en dwars terug." Beide vrouwen vormen met André Langenberg het bestuur. "Dit hadden we vier jaar geleden niet durven dromen dat het zonder beheerder ook werkt. Het aantal gebruikers neemt nog steeds toe."

Volgens het juryrapport is dit de manier waarop dorpshuizen in de toekomst zouden moeten werken. Daarnaast vindt de jury het een hippe en eigentijdse plek, waardoor het automatisch ook een stuk aantrekkelijker is voor verschillende doelgroepen. Den Diek heeft grootse plannen met het prijzengeld: 'We gaan in de hal een hangplek voor jongeren maken, waar ze bijvoorbeeld ook hun mobieltje kunnen opladen. En we gaan inzetten op toegankelijkheid om meer mensen naar Den Diek te krijgen', aldus bestuursleden Marloes van den Berg en Jolien Weevers. "Het is ontzettend goed dat wat men over het algemeen beschouwd als een probleem, Den Diek de jongeren juist een hangplek geeft", zei jurylid Annemiek in een van de uitzendingen.

In de tv-serie Dorpshuis van het Jaar reisde Angelique Krüger met de beheerders dwars door Gelderland langs de zes genomineerde dorpshuizen.

Eveline Zuurbier
Meer berichten