De Winterswijkse burgemeester ontvangt minister Ollongren namens de Regio Achterhoek. Foto: Eveline Zuurbier
De Winterswijkse burgemeester ontvangt minister Ollongren namens de Regio Achterhoek. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Ollongren bezoekt Achterhoek

Door: Eveline Zuurbier

'Het oostelijk deel van Nederland is het westen niet." Minister Kajsa Ollongren ziet grote verschillen met 'onze' manier van wonen. Ollongren nam donderdag een kijkje in de Achterhoek om te zien hoe de toegezegde 20 miljoen euro goed besteed kan worden. "Laat werken en wonen vooral geen overheidsplan worden, maar een van wat de mensen hier willen. In samenwerking met Den Haag kunnen we de regio 'anpakken'", klinkt het in de gesprekken door met de minister.

Oost Gelre - Het verschil met haar voorganger Blok is dat Ollongren het land ingaat en zich constructief opstelt. Bij Binx Smartility krijgt de minister te zien dat techniek met drones en fotografie een onderdeel is van nieuwe bouwprocessen. "We hebben dronepiloten aan onze bouwteams toegevoegd. Bij Binx bestaan geen directies en niveaus, maar zetten in op eigenaarschap en op teams."

Volgens Bas Hommelink van Binx werkt dat effectiever en maak je het vak interessanter voor jonge vakmensen. Binx heeft de bouwopleiding daarmee ook beïnvloed. Het Graafschap College verandert de opleiding naar 'smart building'. Hommelink spreekt af om het woord 'krimp' deze dag niet meer te gebruiken. "We willen het gevoel van naoberschap' geven. Dat je elkaar helpt zit in ons DNA." Claus Martinot van de Achterhoekse woningcorporaties zegt dat er een 'misdenken' is over het lange leven van vastgoed. "Maar er is nu méér nodig. Misschien moeten we een nieuw type corporaties oprichten?"

Ollongren luistert en complimenteert de Achterhoekers dat ze zoveel investeren in de regio. Ze hoort het verhaal van de stagiair die hoopt zijn periode te kunnen verzilveren in werk. "En hoe zit het met de grensstreek?" Bengevoord: "Er zijn veel mensen die over de grens werken en die er heel veel moeite voor doen, maar lopen te vaak tegen regels aan."

Eveline Zuurbier
Meer berichten