Foto: Eveline Zuurbier

De Treffer puilt uit: waanzinnige ruilhandel plaatjes

Eveline Zuurbier

Het is stampvol in De Treffer. Sommige spaarders hebben gekozen buiten langs het voetbalveld hun dubbele plaatjes te ruilen. Ze kunnen er niet meer bij. De spaaractie van historische plaatjes van de oude gemeente Lichtenvoorde is een waanzinnig succes. Dit keer weinig jeugdspaarders, maar 50-plussers die lijstjes hebben gemaakt van de ontbrekende nummers op de nog witte plekken in het verzamelalbum.

LICHTENVOORDE - Pascal Bennink van supermarkt Jumbo Bennink en Ben Rendering van de Vereniging van Oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL), hadden op een drukke woensdagmiddag gehoopt, maar dat er zoveel mensen kwamen ruilen, is ongekend. "Het is een leuk gekkenhuis vanmiddag", lacht Pascal Bennink. Vervolgens zegt de ondernemer zakelijk. "Dit is de kers op de taart voor een succesvolle actie voor de winkel. Het leeft écht. En natuurlijk is het voor ons zakelijk een succes. We hebben samen kunnen werken met de oudheidkundige vereniging en ik ben blij dat zij succes hebben."

VOL heeft in de actieperiode 44 nieuwe leden kunnen verwelkomen en het stoffige imago van zich af kunnen werpen. Ben Rendering: "We kunnen als vereniging nooit zoiets bekostigen. De actie heeft de historie onder de aandacht gebracht. Iedereen denkt aan Bredevoort of Groenlo, maar hier hebben we ook historie. Het is jammers dat we de werkelijke akte, waarop staat dat aan Lichtenvoorde stadsrecht werd verleend, nooit boven water is gekomen. De plaats is wel omgracht en dus verdedigbaar."

In de actieperiode is het verzamelalbum met alle bijbehorende plaatjes ook aan de basisscholen aangeboden. Op de basisschool wordt naast het vak geschiedenis ook heemkunde, de geschiedenis van je eigen leefomgeving, gegeven. Rendering: "Voor heemkunde is er nog geen lesmateriaal. Dit boek kan wat betekenen. We zijn bezig of we het digitaal beschikbaar kunnen maken."

Het 60 pagina's tellende verzamelalbum voor de historische plaatjes kreeg de titel 'Met droge voeten....' mee. Het is geschreven en samengesteld door leden van VOL. Het is eind september huis-aan-huis op 8500 adressen bezorgd. "De actie van Jumbo Bennink heeft de gesprekken over het verleden op gang gebracht. De reacties zijn overweldigend geweest'', aldus de initiatiefnemers.
Rendering: "Ik hoorde vanmiddag een reactie van 'ik heb nog nooit zoveel contact gehad met mijn buren'. Dat is een leuk gegeven." Van de jeugd die bij voetbalplaatjes sparen voor drukte zorgde op de ruilmiddag, zie je er deze middag weinig. Daarover zijn Rendering en Godfried Nijs (lid en leerkracht) hoopvol. Als er thuis meer wordt gepraat over het verleden, neem je kinderen mee in de geschiedenis van waar ze 'heenkomen'. 

Lichtenvoorde, het jongste dorp van Nederland

De Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde is in de jaren '70 opgericht. Er is in die tijd veel gesloopt in Lichtenvoorde. Er moesten brede straten komen, enorme bedrijvigheid en een sterk groeiende industrie. In die tijd stond Lichtenvoorde bekend als het jongste dorp van Nederland (de gemiddelde leeftijd van de inwoners was hier het laagst) dat meer oog had voor de moderniteit en de toekomst, dan voor hun geschiedenis en cultuur. Dit was aanleiding om in Lichtenvoorde een vereniging voor oudheidkunde op te richten.       

Eveline Zuurbier
Meer berichten