Ben Verheij en Jeroen Tank bij het historische jaartal 1627 dat goed is voor 'de must-see' in Oost Nederland.
Ben Verheij en Jeroen Tank bij het historische jaartal 1627 dat goed is voor 'de must-see' in Oost Nederland. (Foto: Eveline Zuurbier)

Stadsmuseum naar Oude Calixtus, samen verder als Museum 1627

Twee gedachten om meer mensen te trekken en het ware verhaal te vertellen, anders dan wat er in de Nederlandse geschiedenisboeken staat, komen samen in een nieuw plan. Het Grolse stadsmuseum wordt in dat plan een 'must see' in de oostelijke helft van Nederland. De oude Calixtuskerk wordt daarvoor de ultieme locatie. De naam wordt 'Museum 1627' en de nieuwe opzet krijgt de allure van mueum Villa Mondriaan in Winterswijk, vooruitblikkend naar het Rijks.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - Ben Verheij van desStichting Oude Calixtus en Jeroen Tank van de stichting Stadsmuseum Groenlo zetten hun verhaal in het museumcafé van het Stadsmuseum uiteen. Medio 2020 hopen beiden dat het ambitieuze plan tot uitvoering kan komen. Tank omschrijft het museum in spé als een tegenhanger van 's lands grote musea. 'De lat ligt hoog', zegt hij, erop duidend dat buitenstaanders de stichting van het stadsmuseum op die kans gewezen hebben.
"Het Stadsmuseum was erg naar binnen gericht. Toen het VVV verhuisde naar het stadhuis, hebben we hier een museumcafé gemaakt, waar hoofdzakelijk mensen uit Groenlo kwamen, terwijl dit museum veel meer kan bieden. Dit komt mede door het uiterlijk. Dit is een 19e eeuws pand en dan verwacht je niet dat we een groot verhaal te vertellen hebben. Bij het aanzien van de Oude Calixtus kun je het grote geschiedenisverhaal van de Tachtigjarige Oorlog wel verwachten." Ook zegt Tank dat de huidige ruimte nogal krap is. Wanneer er een groep komt moet deze worden gesplitst.

Parallel aan deze gedachtelijn loopt die van de stichting van de Oude Calixtus. Zij was ook op zoek naar nieuwe elan. Verheij: "Het klank- en lichtspel heeft technisch het langste leven gehad en het heeft ons niet die duizenden bezoekers gebracht. Het brengt geen nieuwigheden mee, zodat bezoekers blijven terugkomen."

Verbouwing
Voor het nieuwe museum zal de oude Calixtus verbouwd worden. Boven de twee zijbeuken komen afgesloten verdiepingen. De kerk beneden blijft beschikbaar voor de verhuur voor symposia, evenementen of wanneer de gemeente onverhoopt ruimte nodig heeft voor raadsvergaderingen of ontvangsten. Deze inkomsten blijven nodig.

Gaandeweg zijn grote namen als Ben Bregman van Erfgoed Gelderland en hoogleraar Dolly Verhoeven van de Radboud Universiteit betrokken geraakt. Ook Michiel Flooren, lector regio-ontwikkeling bij de Saxion Hogeschool adviseert. Volgens hun kijk ligt op dit moment het geschiedenisverhaal onvolledig en te veel versnipperd ondergebracht. Die bezienswaardigheden zoals de kerkers, de Stadsboerderij en Erve Kots krijgen meer betekenis ''als we kunnen vertellen dat de oostelijke helft van Nederland helemaal geen gouden eeuw heeft gekend. Het was hier bittere armoede. Tot achter Nijmegen zijn wij de ene keer door de Spanjaarden leeggeplunderd en de andere keer weer door de Staatsen. We willen die historie voor de hoge ambitie van het nieuwe museum goed krijgen."

Meer berichten