De Lieveldse midwinterhoornblazers tijdens de wandeltocht rond Zieuwent twee weken geleden. Foto: pr
De Lieveldse midwinterhoornblazers tijdens de wandeltocht rond Zieuwent twee weken geleden. Foto: pr

Wandeltocht door alle uithoeken van Lievelde

Eveline Zuurbier

Winters wandelen en midwinterhoornblazers horen aanroepen. Kaasboerderij Weenink organiseert voor de negende keer de Midwinterhoornwandeltocht en wel op zondag 16 december. Deze wandeltocht gaat in de richting van de Gastenveldsdijk en laat de wandelaar alle uithoeken van Lievelde zien, omschrijft Peter Weenink de wandelroute.

LIEVELDE - Er is een 6 kilometer lange wandeltocht uitgezet en de wandelaar kan ook kiezen voor een wandeltocht van 10 of 15 kilometer. Onderweg roepen groepjes midwinterhoornblazer elkaar aan. Dit zijn leden van de Midwinterhoorngroep Lievelde. Dat zal onderweg op vier plaatsen gebeuren.

Onderweg branden vuren in korven om je aan op te warmen. De pauzeplek is bij de manege De Grolse Veste aan de Avinkweg. Er is warme chocolademelk en glühwein. Er kan tussen half 10 en half 12 gestart worden bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde.

Kofiie en een kop snert

De midwinterhoornwandeltocht is met tradities omgeven. Het blazen gebeurt in een vraag- en antwoordspel. Nooit zal er tegelijk worden geblazen, want dat is volgens de traditie een heiligschennis. Contact leggen gebeurt via melodieuze roepen. De typisch Twents-Achterhoekse 'hobby' wordt gedurende zes weken in het jaar beoefend. "Op de eerste zondag van advent blaost ze an en op Driekoningen (6 januari) blaost ze af", vertelt Peter Weenink. Dat zogenaamde 'afblaozen' gebeurt ook bij Kaasboerderij Weenink.

Bij de start is er koffie met iets lekkers. Onderweg is er glühwein en warme chocoladedrank en na afloop is er de weldaad van een hete kop 'snert van Lidy'. Hier en daar staan onderweg vuurkorven waaraan de wandelaar zich kan warmen.

De Midwinterhoorngroep Lievelde oefent bij de kaasboerderij. "Hier is er ruimte. Het geluid van de midwinterhoorn draagt ver, maar is niet schel." De leden maken zelf de hoorns. Midwinterhoornblazer Edgar Vieberink is de meest kundige in de groep. De groep bestaat uit mannen en vrouwen.

Meer berichten