Foto: Eveline Zuurbier

Bronsvoort luidt jaar van verandering in

Voor de verandering bracht burgemeester Annette Bronsvoort haar nieuwjaarstoespraak met variatie in de presentatie. Een filmpje over de oermens, een handgeschreven briefje van Jan Cremer die in een Duitse Gasthof plots dacht aan het Groenlo van zijn grootouders en een intermezzo van ondernemer Luuk Domhof van De Timp. Met haar toespraak luidde Bronsvoort 2019 in als het jaar van de verandering.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Bronsvoort wilde vanuit Lievelde - Beusink Recreatie - behalve de nieuwjaarswensen vooral een goed gevoel naar alle inwoners overbrengen. Oost Gelre staat net zoals andere gemeenten voor grote veranderingen. Voorbereiden op een grilliger klimaat, te beginnen bij 'tegeltje eruit, plantje erin' en de energie putten uit eigen bronnen uit de eigen omgeving; dat zijn uitdagingen waar 'we' voor staan. Het hoeft allemaal niet in één keer, langzamerhand veranderen en daar een goed gevoel bij te hebben, brengt ook al veel teweeg.
'Zo goed mogelijk voor de omgeving zorgen en alles wat daarbij hoort', sprak Luuk Domhof. Voor de ondernemer bestaat die omgeving ook uit mensen en die behoor je zelfvertrouwen te geven als ze onzeker van zichzelf zijn en daardoor niet de toekomst durven te betreden.

Burgemeester Bronsvoort pakte in een één-tweetje op het kleine podium daarna de draad van haar eigen toespraak weer op. "We weten allemaal hoe lastig het is om te veranderen. Hoe we geneigd zijn vast te houden aan de dingen die we kennen, dingen die comfortabel voor ons zijn. Hoe gemakkelijk het is om ergens tegen te zijn, koplopers of dwarsdenkers niet serieus te nemen en te reageren met 'ja maar', of om niets te doen." Ze refereerde aan de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Die zei dat 'een beter Nederland begint in Kleine Huisjes in Groningen waar inwoners vijf dorpen een facelift hebben gegeven. "Dicht bij huis wordt de wereld veroverd en we gaan die stap samen zetten."

Vlinderlogo
Bronsvoort liet dat met trots zien in het vlinderlogo van de gemeente Oost Gelre. De vlinder bestaat uit kleine icoontjes die symbool staan voor de waarden van de gemeente en haar inwoners. Daar zijn nu de icoontjes van de windmolens en zonnepanelen aan toe gevoegd. Ze had in het begin van haar toespraak gesproken over 'de enthousiaste voorhoede' met de energiecoöperaties als voorbeeld en de stichting EnergieK die met hun kunde vrijwillig investeert in de maatschappij.

Bronsvoort begon haar nieuwjaarstoespraak met een mededeling over het inwonertal. "Het is een traditie geworden, dat ik daarover iets zeg." Oost Gelre is gegroeid met 24 inwoners. "We zien een stijging als een bevestiging voor vitaliteit en aantrekkelijkheid van onze gemeente en als motivatie om er samen een tandje bij te doen voor de mensen die hier willen werken en wonen." Bronsvoorts laatste woorden waren: "Ik wens u nogmaals een heel voorspoedig 2019. Ik ga veranderen, doet u mee?"

Meer berichten