De spectaculaire eindhindernis op het Mariaplein in Beltrum. Foto: Eveline Zuurbier
De spectaculaire eindhindernis op het Mariaplein in Beltrum. Foto: Eveline Zuurbier

'Als je handen maar warm blijven'

Beltrum is groot, Beltrum is de heilige grond voor elke survivalatleet want hier is de sport ontstaan. Wie deze lange afstandsrun wint, maakt echt naam. De survival in Beltrum vierde zondag 6 januari de 30ste verjaardag met ONK. De run werd gewonnen door de Fries Kerst Wind. De Achterhoeker Dinant Huurneman uit Winterswijk werd tweede. Huurneman liep op een vierde plek, maar kon bij de één na laatste hindernis, het houthakken, twee mensen voorbijgaan.

(door Eveline Zuurbier)

BELTRUM - Beltrum trok zondag 6 januari zo'n 6000 toeschouwers. Bij de eindhindernis op het Mariaplein was het ondanks het regenachtige ronduit druk. Daar was voor het jubileumjaar ook een survivalplein ingericht met platen en doeken waarop legendarische afbeeldingen te zien waren. Maar het grote gros kwam toch kijken naar het spektakel 'hoe de deelnemende atleten moeten afzien'. Toch was deze editie niet de zwaarste.

"Beltrum was prima te doen", zegt de 50-jarige Anton Scheffers van de survivalvereniging uit het Brabantse Udenhout. "Als je de handen maar warm houdt. Ik trek ze in mijn mouwen." De natte touwen maken de handen koud waardoor je grip verliest. Scheffers deed voor de derde keer mee. Deelnemers komen uit heel het land en onder meer uit België. Deze editie was minder zwaar dan de run van vorig jaar. Toen stond er een snijdende wind en waren er uitvallers door verschijnselen van onderkoeling. "Er zijn snelle tijden gelopen, de snelste tot nu toe", zegt Patrick te Brake van de organisatie. "Het miezert, maar ze kunnen zich goed warm lopen en bij de hindernissen op temperatuur blijven." Volgens te Brake, valt de modder mee. De onderlaag is door de droge zomer vrij stevig. Het lopen gaat gemakkelijker.

1450 deelnemers
Ruim 1450 deelnemers schreven zich in voor de survival in Beltrum. Het open Nederlands kampioenschap ging over de lange afstand (63 hindernissen over een kleine 25 kilometer). Daarnaast zijn er middellange afstandsruns en zogenaamde koppelruns, die je met tweeën doet. De strijd die elke atleet voert, is het behoud van het rode polsbandje. Die is heilig. Wanneer je een hindernis niet haalt, mag je het nog een keer proberen. Lukt dat weer niet dan neemt de jury de rode armband af en krijg je twee uur straftijd en een gekrenkt ego. Dit jaar gaf de organisatie een mooi geweven rode armband als aandenken voor de gelopen lange afstandsrun mee naar huis. "Deze kunnen ze vanaf nu elke dag dragen. Zie het als een Elfstedentochtkruisje, van 'hé, deze heb ik gereden'. Nu kunnen ze zeggen: 'kijk, Beltrum heb ik gehaald."        

Meer berichten