Henk Baars improviseert achter de keyboard. Foto: Eveline Zuurbier

Henk Baars: 'Op naar 100.000 views!'

Lichtenvoorde - Lichtenvoordenaar Henk Baars maakt van uitstapjes foto's en zet daar een muziek onder. Bij het horen van het slagwerk van het keyboard roept dat melodieuze ritmes op die hij dan onder natuurfoto's of de herinneringen aan schilderijen in musea zet. Thuis, improviseert hij op de toetsen. Tegelijkertijd neemt hij de muzikale creaties, die uit zijn vingers komen, op en maakt ze gereed voor een filmpje op You Tube.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Over het algemeen is het rustige achtergrondmuziek waar je van kan genieten. Inmiddels heeft Baars het getal van 97.000 views (weergaves) bereikt op You Tube. "Als ik de mensen blij kan maken, geeft mij dat een tevreden gevoel." Zelf ziet hij in het bereikte cijfer als een reden voor een feestje. "Als we weer een mooi getal bij elkaar hebben, ga ik met mijn vrouw uit eten."

Muziek spelen zonder bladmuziek, voorzien van mooie fotoherinneringen en tezamen op internet zetten is een regelrechte hobby geworden. In 2008 is Henk Baars ermee begonnen, toen er iemand van de bridgeclub overleed. Verdrietige momenten speelde hij weg op de toetsen. De muziek nam hij op en gaf het aan de familie. "De een schrijft een kaart en de ander geeft een CD als een stukje troost." Musical Emotions werd opgenomen in zijn eerste CD. Inmiddels heeft Henk Baars 49 CD's vol gespeeld.

Heel orkest
Eerst speelde hij met een cameraatje dichtbij het keyboard. "Dan hoorde je nog wel eens storende omgevingsgeluiden op de opname." Nu kan hij met een digitaal muziekprogramma rechtstreeks opnemen en deze koppelen aan beelden die hij op video heeft gezet. Bijna dagelijks kruipt hij achter het toetsenbord. Herinneringen aan bezochte musea, een amaryllis thuis op de vaas of natuurfoto's inspireren. "Het keyboard is een geweldig instrument. Er zit een heel orkest in met slagwerk, gitaar en sounds waarmee je klanken die een foto oproept kan nabootsen. Hij laat een You Tube filmpje zien met een vogel in close-up. "Met toestemming van oud-leerling Geo Wassink", vertelt hij. Het beeld met de muziek kreeg de naam van de vogel, 'de Notenkraker'.

Organist
Jarenlang was Henk Baars organist in de gereformeerde kerk aan de Nieuwe Maat. "Ik speelde alles uit mijn hoofd. Ik had natuurlijk wel 'Het Liedboek' met de geschreven melodieën eronder, maar als ik een lied ken, komt de rest er vanzelf bij." Bladmuziek heeft Henk Baars niet nodig. Daarom ligt niets van zijn muziek in notenschrift vast. De improvisatiestukken zijn te zien en te beluisteren op YouTube door te googlen op 'upload Henk Baars' of 'Henk keyboard'.

Meer berichten