De turntalenten Mik in de ringen en Lenn op de gelijke brug. (Foto: Eveline Zuurbier)
De turntalenten Mik in de ringen en Lenn op de gelijke brug. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Komen de nieuwe Epkes uit Groenlo?

Mik Lamers (11) zwaait, hangt, vliegt op 2,5 meter hoogte aan de rekstok. Voor de reuzenzwaaien heeft hij zijn polsen verbonden om goed grip te houden. Lenn Miggelbrink (9) laat zijn turnkunsten zien op de twee liggers van de gelijke brug. Hij draait gebalanceerd op de polsen alsof het niets is en hoekt stil in balans boven de brug. Mik en Lenn zijn de Epkes Zonderlands van de toekomst in turnend Nederland.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO/W'WIJK - Het gros van de tijd na school spenderen beide jongens uit Groenlo in de turnhal in Winterswijk. Mik wijkt om op zijn hoge niveau te trainen ook nog eens voor zo'n negen uur per week uit naar Twello. Drie keer per week reizen zijn ouders op en neer naar Twello. "Ik heb zes uur per week beschikbaar voor de jongen", zegt René Eppingbroek, trainer van turnvereniging Penta in Winterswijk. De andere trainingsuren dienen talenten zoals Mik ergens 'hogerop' te zoeken.
Lenn kreeg op het kampioenschap van Oost-Nederland van 19 januari goud omgehangen en had daarvoor in Ede-Wageningen de eerste plaats behaald, waarmee hij zich van een top drie Instapklasse de 3e divisie in turnde. Mik turnt al in de 1e divisie en dat zijn er maar weinig die op dat niveau turnen. Zijn ouders stimuleren hem in de sport waar Mik al jong voor koos. Hij wilde niet mee met de anderen naar voetbal. Geen Messi, maar Epke Zonderland is zijn voorbeeld dat hij volgt. Volgens trainer René Eppingbroek ligt een turncarrière in het verschiet. Aan de wedstrijdmentaliteit en hun enthousiaste gedrevenheid zal het niet liggen. Al heeft Lenn in het begin nog wel getwijfeld. Fietscross leek hem ook wel wat, maar werd het niet. Lenn: "Ik zag coole trucjes van anderen. Dat is wat ik ook wil; nieuwe dingen proberen."

Lenn en Mik praten over 'oefenstof', over 'vaardigheden', 'grepen' en 'houding'. Volgens Mik kun je lenigheid oefenen als je goed traint. Elementen oefenen als een zachte landing (direct stil staan) na een oefening op de hoge rekstok. Lenn: "Wat ik leuk vind is nieuwe dingen proberen en trucjes van anderen leren. Ik hoop dat er meer jongens komen, grotere jongens die het beter kunnen dan kan ik de trucjes van ze afkijken."

De twee leven voor het turnen. Hoe een dag eruit ziet? "Kwart over zeven opstaan, eten, even op mijn mobiel, naar school en na school spelen en daarna trainen. Ik eet pasta of nasi; wel anders dan mijn ouders en mijn zus. Lenn moest aan het turnleventje wel wennen. "De trainer beslist of je kan trainen in de selectie." Lenns favoriete toestel is de brug. Die van Mik is de sprong (pegasus) of de rekstok. Vier tot vijf keer in het jaar turnen beiden de grote wedstrijden in het land.
Beide jongens troffen elkaar bij de gym in Groenlo. Toen bleek dat ze over meer turntalent beschikten, werd de overstap naar Penta gemaakt. Penta is een aantal jaar geleden voortgekomen uit het samenvoegen van vijf gymverenigingen in Winterswijk. Hierdoor kon er een grote turnhal worden gebouwd achter het station. De vereniging telt 1250 leden.

Meer berichten