Heleen Mombarg van Puur Cha Do uit Groenlo
Heleen Mombarg van Puur Cha Do uit Groenlo (Foto: PR)

Theesommelier Heleen Mombarg uit Groenlo werkt mee aan First Flush Theefestival

GROENLO - Theesommeliers uit Nederland, Duitsland en België komen op 7 april 2019 naar de Achterhoek voor een nieuw theefestival. Ook Heleen Mombarg uit Groenlo verleent haar medewerking. Ze gaat die dag dieper in op verschillende soorten zwarte thee. De DRU Cultuurfabriek in Ulft draait tijdens First Flush (lentepluk) helemaal om proeven, ruiken en voelen. Je kunt er zelfs je eigen theeplant kopen.

"Tijdens het theefestival op zondag 7 april geef ik een workshop over de verschillen in zwarte thee. Hoe vaak wordt er niet gezegd: 'doe mij maar een gewone zwarte thee'. Maar wat is eigenlijk gewone zwarte thee?", aldus Heleen. Tijdens de workshop, die ze twee keer geeft, komen de deelnemers erachter dat er veel verschillende soorten zwarte thee zijn. En hoe je die thee het beste kunt zetten. "Samen zullen we de zwarte theeën proeven."

Heleen Mombarg en de andere theesommeliers delen hun kennis over thee in diverse workshopruimtes, een conferentiezaal en een filmzaal. “Ontdek bijvoorbeeld de verschillen tussen witte, oolong en zwarte thee. En verbaas je vervolgens dat ze allemaal van dezelfde plant komen: Camellia sinensis”, verduidelijkt theesommelier Anne Adams. Er zijn volop proeverijen, workshops en lezingen over thee. In de filmzaal met 350 stoelen worden films op groot doek getoond. Alle activiteiten zijn bij de entreeprijs inbegrepen.

Bezoekers krijgen een goodiebag met een kommetje. Daarmee kunnen ze bij alle stands thee en tisanes (kruidenthee) proeven. Anne: “Er gaat een theewereld voor je open en je smaakpapillen krijgen tijdens First Flush volop de aandacht! Anne Adams is theemaker bij theeplantage TeabyMe. Ze was eerder op televisie te zien bij onder meer Koffietijd en BinnensteBuiten. Tijdens First Flush demonstreert ze hoe je vers geplukte theeblaadjes in een wok verwerkt tot groene thee.

Workshops
De theekenners verzorgen vanaf 11.00 uur workshops. Twee uur later start een theemarkt met standhouders uit Nederland, Duitsland en België. Zij promoten bijvoorbeeld exclusieve thee rechtstreeks van een plantage in India of Taiwan. Of matcha; gemalen groene thee uit Japan. Ook het gerestaureerde fabrieksterrein - waar vroeger de bekende oranje DRU-pannen werken gemaakt - is de moeite waard. Maak een wandeling langs de Oude IJssel of bekijk de industriële architectuur van het Portiersgebouw en de unieke watertoren.

Tickets voor First Flush Theefestival op 7 april 2019 zijn vanaf nu te koop bij de DRU Cultuurfabriek en via de link op http://www.firstflush.nl. Festivaltoegang kost 10 euro. Voor 9 euro meer mogen bezoekers ook een keuze maken uit de lekkernijen van het High Tea-buffet en onbeperkt thee halen bij het theebuffet.

Meer berichten