Vic Hulshof vertelt bezoekers van de expo wie zijn vader was en welk werk hij voor anderen maakte. (Foto: Eveline Zuurbier)
Vic Hulshof vertelt bezoekers van de expo wie zijn vader was en welk werk hij voor anderen maakte. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Vic Hulshof: 'Mijn vader was autodidact in schilderen'

Doorlopend komen mensen de oude Sint Jorisschool binnen om de schilder- en tekenkunstwerken van wijlen Henk Hulshof te komen bewonderen. De georganiseerde expositie door zoon Vic heeft alles weg van een warme sfeer van een reünie. De vader van deze bekende kunstenaar uit Winterswijk zou 20 januari 100 jaar worden.

(door Eveline Zuurbier)

Lichtenvoorde - "We zouden een familiefeestje kunnen houden, maar als ik hem nog had kunnen vragen: 'en wat wil je zelf', dan weet ik zeker dat hij deze expositie fantastisch had gevonden." De kunstwerken zijn de herkenbare dorpsgezichten van Lichtenvoorde en Zieuwent, van boerderijen en schoppen in de oude jongensschool waar hij als jochie les kreeg en later eens voor de klas stond, die in dit geheel aan de reüniesfeer bijdragen.

Henk Hulshof woonde met zijn gezin aan de achterzijde van de Jorisschool. Het huis dat hij bouwde stond op een perceel van zijn vader, toen hij wist dat hij zijn vader als boerenzoon niet zou opvolgen. En nu de oude school voor vier dagen lange 'Hommage aan Henk Hulshof' open kon, zijn het vooral oud-buren, bekenden en mensen die eens een werk van Henk Hulshof hebben gekregen of gekocht, die de expositie komen bewonderen.

Vic Hulshof: "Na een oproep in de Elna 'kunstwerken van Henk Hulshof gezocht', kwamen zeventig reacties. Er zijn zo'n honderd werken in deze overzichtstentoonstelling te zien, wetende dat ik thuis nog heel veel schetsen bewaar van mijn vader. Mijn vader heeft ontzettend veel gemaakt: onze geboortekaartjes (7 stuks) en feestgidsen. En hij heeft nooit les gehad in schilderen of tekenen. Hij was een autodidact; geen tekenleraar mocht je dat soms denken. Hij gaf Engels en ik weet dat hij bij gebrek aan een leerkracht wel eens scheikunde heeft gegeven en zo ook inviel voor de tekenlessen. Hij zei altijd: 'Je hoeft ze maar één les vooruit te zijn om dat te kunnen doen'. Weet ook nog toen ik naar de kunstacademie ging, het liefst met me mee wilde gaan. Hij wilde alles van het vak weten." Vic Hulshof lacht: "Alles valt nu op z'n plek. Iedereen praat erover en dan krijg je bezoek."

Ook werk uit het bezit van diverse instellingen wordt getoond. De stukken omvatten landschappen, dorpsgezichten, bloemen, stillevens, boerderijen, schoppes, portretten en abstracten. Henk Hulshof gebruikte allerlei materialen en technieken: olieverf, aquarel, acryl, sepia, houtskool, potlood en pen. "Weet, dat hij ook landschappen schilderde vanuit zijn auto omdat het zo regende." De expositie is op 16 en 17 februari van 11-17 uur nog te zien en is vrij toegankelijk.

Meer berichten