Foto: Eveline Zuurbier

Door 'streesboeken' doen ook kinderen met dyslexie mee aan voorleeswedstrijden

Het niveau van de gekozen boeken is erg verschillend. Er zijn kinderen die fragmenten uit moeilijke boeken kiezen en drie van de tien kinderen lezen vandaag voor uit streesboeken. Dit zijn goede boeken als je dyslectisch bent of omdat kinderen graag lezen met beelden. De tien streden afgelopen zaterdagmiddag mee in de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Het is muisstil als kinderen één voor één op de grote voorleeszetel kruipen midden in de Lichtenvoordse bibliotheek. Annita Oonk, leespromotor bij de bibliotheek introduceert ze beurtelings. 'Ja', ze houden allemaal enorm van lezen. Tussen de tien deelnemers is Jayden Westendorp van De Regenboog de enige jongen. Zijn hobby is dinosaurussen en hij weet er veel van. Zijn boek? Het Drakenei van schrijfster Femke Dekker. Hij leest open, toegankelijk en zeer relaxed, waarmee de jury hem aan het einde van de wedstrijd complimenteert.
Carry Slee is nog steeds een favoriet. Nikaé Ballast van basisschool Het Hof koos het boek 'Meester Paardenpoep' van deze schrijfster 'waaruit kinderen ook telkens hetzelfde fragment kiezen waarin veel wordt gesproken en gebeurt', zegt Annita Oonk.

Boektrends
Zijn er nieuwe boektrends waarvoor kinderen kiezen? "Ja, meer kinderen kiezen om uit streesboeken voor te lezen. Dit is een combinatie van stripplaatjes en leesvakken, tekst met beelden die gewild zijn bij kinderen. Dit zijn ook goede boeken voor kinderen met vormen van dyslexie. Je moet snel ombladeren om goed te kunnen voorlezen."
Karlijn Wopereis van de Zieuwentse Jozefschool koos een boek uit de laatste kinderboekenweek, toen 'vriendschap, kom erbij' het thema was: boek 'De fantastische meneer Vos van Roald Dahl.
Het is Maartje Reinerink van de St. Jozefschool uit Lichtenvoorde die de voorleeskampioen van Lichtenvoorde en omstreken wordt. Ze had volgens de jury de beste leestechniek. "Maartje maakte goed contact met het publiek. Het verhaal kwam goed binnen."        

Meer berichten