Taalondersteuning voor kinderen met een andere moedertaal
Taalondersteuning voor kinderen met een andere moedertaal (Foto: Sensire communicatie)

Yunio op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor Kindertaalcoach

De vrijwilligers van Yunio ondersteunen gezinnen bij taalontwikkeling waarvan de hoofdtaal niet Nederlands is. Het gaat om taalondersteuning bij gezinnen met minimaal één kind in de leeftijd van ongeveer twee tot vijf jaar. Het doel is de ontwikkelingskansen van deze kinderen te vergroten en ook hun kansen op een goede schoolloopbaan te optimaliseren: goed voorbereid naar de basisschool.

De Kindertaalcoach is een speciaal opgeleide vrijwilliger en bezoekt wekelijks, één tot drie uur, een anderstalig gezin. Samen met het kind, de ouders en eventuele broertjes en zusjes geeft de Kindertaalcoach op praktische wijze invulling aan taalstimulering in het gezinsleven. Het voordoen en het samendoen spelen een belangrijke rol. Hierbij valt te denken aan voorlezen, taalspelletjes, samen met moeder thee drinken en een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld de kinderboerderij. Tijdens een bezoek speekt de taalcoach Nederlands. Kortom, de Kindertaalcoach draagt eraan bij dat in het gezin een rijke taalomgeving ontstaat.

De vrijwillige Kindertaalcoaches zijn actief in gemeente Winterswijk.

Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld, echter de vrijwilliger heeft wel affiniteit met buitenlandse culturen en kleine kinderen. De filosofie is dat mensen een schat hebben aan ervaringen, bekwaamheden, deskundigheid en kennis, maar bovenal beschikken over menselijke kwaliteiten zoals optimisme, zorgzaamheid, humor, vriendelijkheid en flexibiliteit. Yunio gebruikt vooral deze kwaliteiten. Een vierdaagse training gericht op taalontwikkeling en op het omgaan met de ouders gaat vooraf aan het vrijwilligerswerk. De eerst training vindt plaats op 21 maart van 9:30 tot 12:30 uur.

Zelf aanmelden als Kindertaalcoach?
Neem contact op met Rianne Stemerdink Coördinator Home-Start en Kindertaalcoach

M 06 20 95 84 57
E r.stemerdink@yunio.nl

Of kijk op www.yunio.nl

Meer berichten