Foto: Eveline Zuurbier

Carnavalloos Keidorp weer het mikpunt in Grols feest

Eveline Zuurbier

Verwijzen naar het carnavalloze Lichtenvoorde geeft elk jaar in Groenlo de meeste carnavalpret en alweer de grondslag voor ideeën voor het jaar erop. Nog nooit was het Keidorp zo'n grote inspiratiebron als dit jaar. Zeker nu de rest van Oost Gelre ook carnavalsverenigingen heeft en een buurtschap als Eefsele, porren ze de grootste kern van de gemeente een beetje.

OOST GELRE - Het kwam zelfs tot een motie, die vreemd aan de raad werd ingediend in het stadhuis. "Onbegriepelijk dat er gin maatregelen zijn getroffen." Prins Ivo hield 't gas d'r op. Vanuit zijn geledingen kwam zelfs het voorstel Lichtenvoorde toe te voegen aan de gemeente Berkelland en Beltrum aan gemeente Oost Gelre. De creativiteit omtrent het keidorp loog er niet om; gedurende deze carnavalseditie zelfs van hoge kwaliteit. De carnavalsschlager - tröntje genoemd in Groenlo - 'Het Licht en voor de Stad', is nummer 5 in de carnavals top 33 van Gelderland en burgemeester Bronsvoort ontleende een buutachtige toespraak aan de kern waar een evenementenplein gepland staat voor de evenementengemeente.

De nieuwe Commissaris van de Koning John Berends proefde aan het Grolse carnaval. Vanaf het bordes van het stadhuis keek hij naar de kleurrijke optocht, waar prins Ivo en adjudant Mark het defilé afnamen van zo'n 15 wagens en tientallen loopgroepen. Het carnavalsthema was 'Gas d'r op'. Dat gold voor de meeste groepen die langskwamen, behalve voor de Big Fat Grolse Wedding van Kroam'13 en 'Kardinale fout' van de Bieromanen/Twintig Tien. De inspiratie lag bij de aanstaande fusie van SV Grol en Grolse Boys; de actualiteit in Grolle. Anderen zochten het in de Brexit, Poetins Russia of Noord Korea. Een invasie aan Volendammers, schoonmaakjuffrouwen en grijsgetinten. De sympathie voor de prins is groot. Prins Ivo heeft een winkel voor huishoudspullen en speelgoed waarop geanticipeerd werd. 'POST: gleuf ie 't', 'Intertoys failliet, onze prins niet', en 'Gas d'r op' met Legopoppetjes.

Big Fat Grolse Wedding publiekslieveling

In de Grolse carnavalsoptocht streden humor, Groenlo puur sang en het wereldnieuws van de Brexit om voorrang. De grootste wagen met premier May onder de Tower Bridge versierd met Engels drop en omringd door een loopgroep met roze berenmutsen op, eveneens voorzien van het kenmerkende drop, moest het afleggen tegen het gesprek van de dag in de vestingstad: het huwelijk tussen SV Grol en Grolse Boys: Big Fat Grolse Wedding van Kraom'13. 

Bij de kleine wagens maakte 'Kim Wun Tung, zonder sambal geen carnaval' van de Snikkels de meeste indruk. De grote groep Stampot ging met de prijs strijken in die categorie. 'Wi-j breit 't spul an mekare', was door allerlei kleuren bollen een vrolijke groep. Bij de kleine loopgroepen werden de langzame lopers van 'Ik ben een kei' de winnaar. Ook kinderen begonnen met bouwen van carnavalswagens: met dank aan het Lichtenvoordse corso dat onderstellen te leen gaf. Winnaar: Sinas die het wassende water in natuurspeeltuin Ravott'n in beeld bracht.

Eveline Zuurbier
Meer berichten