Shrek, Rick Tannemaat schitterde in het samenspel met de jongere acteurs. (Foto: Eveline Zuurbier)
Shrek, Rick Tannemaat schitterde in het samenspel met de jongere acteurs. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Musical Shrek biedt verrukkelijk jeugdtheater

Eveline Zuurbier

Een foto van de Grolse gracht en groene spotlights tekenen het decor van het moeras van de beroemde musical Shrek. Daarin een volwassen spelende Shrek die zijn jeugdige medespelers mee optrekt in prachtig theaterspel. Het tekent de bewonderenswaardige opzet waarbij toeschouwers gaandeweg van alle acteurs, groot en klein gaan houden. Tot twee keer toe genoot een overvolle zaal toeschouwers in De Mattelier van een verrukkelijk theaterspel door 7 tot 18-jarigen van de Musical Fabriek.

GROENLO - Een jong druktemakertje heeft in de rol van Ezel iets ontwapenends, een spring in het veld die leuke gesprekjes heeft met oger Shrek. Ezel heeft drie gedaantewisselingen in de uitvoering van de Musical Fabriek. Drie, om enerzijds elke deelnemer van de Musical Fabriek-cast een rol in Shrek te geven en anderzijds technisch de ontwikkelingen in het musicalverhaal beter te accentueren.

In de scenes waar Shrek en Ezel de dappere beslissing nemen over hoe ze prinses Fiona gaan redden van de draak, speelt een grotere tiener de rol. Om deze twee redenen kent de hoofdrol van Fiona ook drie jonge actrices. Ze zijn in de musical jonge Fiona, de gevangen zittende prinses Fiona en oger Fiona tonen de drie hun diversiteit aan. De een zingt als een nachtegaal en de ander speelt met verve de karaktertrekken van een sprookjesprinses.

Musical Fabriek Groenlo leidde in een jaar tijd 45 kinderen om uiteindelijk in de bekende musical Shrek te spelen. Toneel, zang en dans werden gecombineerd en evenwel is er hard gewerkt: kinderen leerde om de podiumplaats te leren gebruiken om zichzelf te presenteren. En dat is gelukt. Niemand staat stil op het toneel; ook wanneer ze geen tekst hebben, zingen of dansen. Noch zij, noch het publiek raken daarom ook niet in verwarring wanneer het brandalarm afgaat in de Matterlier. De rookeffecten bij de opkomst van de draak zijn de aanleiding en het lijkt alsof het zo hoort. Een grapje in het spel denken ze in de zaal. Maar dan gaan de gordijnen even dicht en weer open. Ongestoord spelen ze verder met Shrek.

'Alles wat we ze geleerd hebben is eruit gekomen'
Shrek, bijna iedereen kent het wel. Na vier films kun je er haast niet om heen en weet je dat de liedjes van de musical niet van de makkelijkste categorie zijn. Zeker niet wanneer een tiener de baard in de keel heeft en samen zingt met schelle kinderstemmen.

De cast van de Musicalfabriek slaagt erin de verschillen te overbruggen. Dat leidde tot menigmaal applaus uit de zaal van De Mattelier. "We zijn streng voor jullie geweest, maar wat ik vanmiddag heb gezien, was bovenverwachting", zegt Anne Harbers-Wessels na afloop. Ze is theaterdocent en heeft de algehele artistieke leiding. De allereerste uitvoering van de theateropleiding Musical Fabriek Groenlo is succesvol verlopen. Goed samenspel kenmerkte het niveau.

Performance
Souffleren bleek niet nodig. "We hebben eerst gewerkt aan de performance. Hoe speel je boos zijn en hoe ziet vrolijk eruit. Zingen kunnen ze, maar waarom je een lied zingt en hoe dat er dan uitziet, hebben we flink geoefend", vertellen de vakdocenten. Pas later in het seizoen zijn de zinnen gezet op Shrek waarin voor alle leerlingen een rol was weggelegd.

Eveline Zuurbier
Meer berichten