Bij de Oekraïense paastraditie horen geschilderde eieren.
Bij de Oekraïense paastraditie horen geschilderde eieren. (Foto: Eveline Zuurbier)

Paaseieren met een kunstsmaak: Van Delfts Blauw en jugendstil tot batik

De ene standhouder bewerkt vogeleieren naar voorbeeld van Fabergé voor de Russische tsaren, beschildert ze in Jugendstil of met de techniek van iconen. De ander is bekender met Delfts Blauw of past batik-technieken toe. Op paaseierenbeurs Reurei komen ze van heinde en ver.

(door Eveline Zuurbier)

LIEVELDE - Van een simpel ei een kunstwerk maken met verf, doublé, gesoldeerde metaaldruppels, met pareltjes, briljantjes of veren; op gouden standaardjes of mooi in een krans geregen. Je mag het kitsch vinden, gepriegel of oprechte, bewonderenswaardige kunst op Reurei. Veel mooier zijn de verhalen die achter deze bezetenheid voor paaseieren schuil gaan.

Loeba en Hanja Rozak komen uit Genk (België). Hanja beschildert rauwe eieren en past technieken met was en meerdere verfbadjes toe voor de patronen. Ze gebruikt bepaalde kleuren, volgens de Oekraïense traditie met als resultaat glimmende rode, zwarte en met witte en gele bewerkingen. Ze liggen in mandjes met folkloristische geborduurde lappen. "Paaseieren schilderen heeft een betekenis. In ons geboorteland staat paaseieren cadeau geven, gelijk aan een goede oogst wensen. Je wenst met Pasen mensen om je heen een nieuwe start", legt Loeba uit. "Manden met paasbrood, meerdere eieren, vlees en zout neem je mee naar de kerk en zet je in de kerk. We gaan met een lege maag naar de mis. En na de kerk neem je de mand mee om thuis te beginnen aan de brunch met gezegend brood. De licht gekleurde eieren geef je aan de kinderen. Wit en geel staan voor opgroeien. De donkere eieren zijn voor volwassenen die de bagage uit het leven meedragen."

Het gaat Loeba en Hanja zaterdag bij Erve Kots niet om de verkoop. De eieren geven ze hun families cadeau. "Het moet hobby blijven. Ik ben blij dat mensen het mooi vinden, dan beleef ik plezier aan mijn hobby. En bij ons staat de jonge generatie te popelen om de traditie over te nemen."

In de stand tegenover hoopt de mevrouw voldoende te verkopen om haar hobby te bekostigen. Ze schildert allerhande vogeleieren en decoreert ze met veren. Er liggen ook kransen en onderzetters te koop Ze heeft een heel netwerk aan boeren en poeliers. "De struis verzamel ik in een zak, bewaar het in de diepvries en eens in de tijd breng ik naar de boer terug die het verwerkt in het veevoer."

Vincent Saarloos heeft in Den Haag een kinderatelier met een webwinkel en kan aan zijn passie wat geld verdienen. Hij heeft met zijn opzienbarende kunstwerken op beurzen in Londen en Dallas gestaan. Hij raakte al jong geïnspireerd door onder meer Fabergé, een Russische goudsmid die met juwelen bezette eieren maakte voor de tsaren die ze als geschenk gaven aan hun vrouw. Hij maakte ze na. Die heeft Saarloos nu in glazen etagères tentoongesteld, net als de eieren in Art Nouveau en die met Hollandse taferelen in Delfts blauw. Die laatsten zijn gemaakt door zijn vader. Ook hij is geraakt door de hobby.

Meer berichten