Wethouder Jos Hoenderboom sprak de leerlingen in het Zöwents toe.
Wethouder Jos Hoenderboom sprak de leerlingen in het Zöwents toe. (Foto: PR)

'Wiesneus moet jeugd trots maken op hun dialect'

Leerlingen van de Ludgerusschool uit Zwolle wilden aan het einde van de schooldag niet dat de dialectles van de bibiliotheekjuf zou ophouden. Vorige week begon het project Wiesneus ook op de scholen in Oost Gelre om kinderen enthousiast te maken voor het Achterhoekse dialect. Wethouder Jos Hoenderboom deed de aftrap in een woordje Zöwents in de Ludgerusschool in Zwolle.

(door Eveline Zuurbier)

ZWOLLE - "De dialectles vonden de kinderen te gezellig om op te houden. De lessen liepen uit. We hebben woorden vertaald naar het Nederlands, de kinderen hebben elkaar in het Achterhoeks dialect voorgelezen en moesten in een oefening Nedersaksische begrippen herkennen. Welke woord is Engels, Duits of Nedersaksisch: blèren, to cry en weinen?", vertelt Annita Oonk van de bibliotheek. Ze gaf samen met Maria Stammers de dialectles aan de leerlingen van groep 4, 5 en 6 van de Ludgerusschool in Zwolle. Zij gaf voor haar pensioen les op de school. Ze is een geboren Meddose en met dialect opgegroeid.

Voor de aftrap van het project was de Zwolse basisschool uitgekozen. Op een plattelandsschool klinkt vaker het dialect. "Vanmorgen was er een jongen die dat niet kende, maar hij deed enorm zijn best", verhaalt Oonk. "Echt spreken doen er nog paar. Veel ouders spreken thuis nog wel dialect maar gebruiken die taal niet met hun kinderen. De opzet van het project is gericht opdat het dialect van de regio niet verdwijnt. Het is onderdeel van hun cultuur."

Trots op dialect
Door het project Wiesneus hopen de initiatiefnemers dat de jeugd weer een beetje trots worden op hun dialect. Zodra ze naar het middelbare school gaan of verder studeren, gebruiken ze de taal niet meer. "Opmerkelijk is dat ze wel blijven houden van Jolink en Normaal."

Het project Wiesneus gebeurt voor het tweede jaar. Het is een succes, want het aantal scholen dat meedoet is drie keer zoveel geworden. In Oost Gelre krijgen alle basisschool de dialectles eenmalig aangeboden. Wiesneus is een gesubsidieerd project dat ondersteund wordt door Ergoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Wanneer ouders willen dat kinderen dialect gaan spreken, kunnen er mogelijkheden komen om dat te gaan doen. "Aan belangstelling voor de lessen ontbreekt het in ieder geval niet. Ik ben geschrokken van de aandacht. Er stond vanmorgen heel veel pers.''

Wiesneus, een tijdschrift ontworpen door Het Huus van de Taol in Drenthe, is in een Achterhoekse versie uitgegeven. Er staan 'leedjes, verhalen, ne zeukplate en strips in, allemaole in het Achterhooks', met de bedoeling kinderen voor dialect te interesseren.         

Meer berichten