Taizé-kapel
Taizé-kapel (Foto: Peter Müller)

Taizé-vieringen weer in Calixtusbasiliek

Groenlo - De Taizé-vieringen in Groenlo gaan voor de zomermaanden weer verhuizen: van de protestantse Oude Calixtus naar de katholieke Calixtus. Over enkele maanden bestaan ze 10 jaar! In september 2009 is de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde begonnen met Taizé-vieringen.

Elke 2e en 4e woensdag van de maand is er van 19.00u tot 19.45u een Taizé-viering. De eerstvolgende viering is op woensdag 10 april.

De gezangen zijn speciaal voor de gebedsvieringen in Taizé (Frankrijk, www.taize.fr) gecomponeerd. Deze korte liederen zijn meditatief. Ze worden gedurende enkele minuten herhaald om afleidende gedachten tot rust te laten komen en de gebedstekst van het lied goed door te laten dringen. Mede door de eenvoud van de liederen en de herhalingen zijn ze makkelijk mee te zingen, ook als ze meerstemmig gezongen worden

Ook kenmerkend voor Taizé-vieringen is het moment van stilte. Deze stilte duurt ongeveer 10 minuten en is bedoeld om te mediteren over de gezongen liederen, de gebeden en schriftlezing en om te bidden, dichter bij God te komen. Zijn stem laat zich slechts horen in een fluistering, in een ademtocht van stilte. Stil zijn in Zijn aanwezigheid, om Zijn Geest te ontvangen, is reeds bidden.

Om de sfeer van Taizé op te roepen wordt er gebruik gemaakt van veel waxinelichtjes en een oranje doek. Ook is er een speciaal kruis, dat identiek is aan dat in Taizé.

De vieringen verheugen zich in een min of meer vaste groep bezoekers. Men vindt er rust door het meditatieve karakter van de viering. De lichtjes en het oranje doek dragen zeker bij aan de mooie sfeer van de gebedsvieringen.

Eén van de doelstellingen van de broedergemeenschap van Taizé is eenheid en verzoening tot stand te brengen. Met deze vieringen hoopt de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde dan ook een bijdrage aan de oecumene te leveren.

Na afloop is er gelegenheid onder het genot van een kop koffie of thee nog even met elkaar na te praten en daarna onder de bezielende leiding van Herna Westera de vierstemmigheid van de liederen te oefenen.

Meer berichten