Luci Aversteeg verwerkt het handschrift van een dierbare in een sieraad.
Luci Aversteeg verwerkt het handschrift van een dierbare in een sieraad. (Foto: Vanessa Wassink)

Rouwbeurs in de Radstake: Achterhoekse uitvaart net effen anders

Wat is er tegenwoordig allemaal mogelijk om het laatste afscheid – en de periode daarvoor en daarna – zo persoonlijk mogelijk te maken? Meer dan 40 exposanten van uiteenlopende en veelal regionale uitvaartdiensten presenteren zich op zondag 7 april in zaal De Graanschuur in De Radstake, Twenteroute 8 in Heelweg. De beurs is van 11:00 tot 16:00 uur en de toegang is gratis.

(door Corry Florijn)

HEELWEG – De organisatie van deze eerste Achterhoekse Uitvaartbeurs is in handen van Luci Aversteeg van Goudsmid Atelier Elcerlyck uit Bredevoort, Eric en Dia Kleinnibbelink van Natuurkist.nu uit Heelweg en André Geerdink en Rob Krabben van MomentZ Uitvaartzorg uit Aalten. Samen hebben zij met veel zorg en aandacht de exposanten geselecteerd, ieder met een product of dienst met een persoonlijke aanpak. De rouwbeurs zal elke twee jaar op een andere locatie gehouden worden.

Gedurende deze beurs wordt aandacht gevraagd voor de Stichting Huntington Oost Achterhoek. De ziekte van Huntington is een erfelijke ziekte die bepaalde delen van de hersenen aantast. Het is op dit moment niet mogelijk de ziekte te genezen of het verloop af te remmen.

Exposanten
Op de Achterhoekse Uitvaartbeurs is informatie te verkrijgen op het gebied van afscheidsfotografie, het maken van een uitvaartreportage op video, de verwerking van as of een kledingstuk in een nieuw product, gedenkobjecten, unieke urnen, stiltebeelden, een troostdagboek, textualisatie en het laten vervaardigen van een portrettekening van de dierbare. Er zijn standhouders die informeren over rouwbloemwerk, ook waar zelf aan meegeholpen kan worden of bloemwerk uit eigen tuin, thanatopraxie, rouwvervoer als rouwkoets, loopkoets, uitvaartmotor, rouwbus of uitvaarttruck en mandjes en kistjes voor prematuur of stilgeboren kindjes. (Natuur)begraafplaatsen zijn vertegenwoordigd, een crematorium, urnengedenkparken, een nalatenschapsmakelaar, een ondernemer die voorziet in een rouwkamer op maat, uitvaartbegeleiders en diensten als verzekeringen, nazorg, coaching en ritueelbegeleiding.
In de naast de Graanschuur gelegen Brouwhuuszaal worden, afgewisseld met muziek, lezingen en voordrachten gehouden.

Achterhoekse vlag
Luci Aversteeg: "We richten ons op de regio, zijn daar trots op en vandaar dat we de Achterhoekse vlag als watermerk gebruiken. Opzet van de beurs is dat het ondanks de omvang toch huiselijk wordt, gemoedelijk, niet beladen. De tijden veranderen, spreken over sterven is minder een taboe en de uitvaart wordt steeds persoonlijker. Het kan dus 'effen anders'. We hopen dat mensen straks met een glimlach naar buiten lopen en zijn gaan nadenken over hoe ze het willen hebben."

www.facebook.com/uitvaartbeurs-achterhoek-2019

Meer berichten