De buurt 'Rond Om het Kruis' houdt jaarlijks buurtfeest, waarbij ze ook geld inzamelen voor het onderhoud van het monument. (Foto E. Zuurbier)
De buurt 'Rond Om het Kruis' houdt jaarlijks buurtfeest, waarbij ze ook geld inzamelen voor het onderhoud van het monument. (Foto E. Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Klein stukje Limburg in Lichtenvoorde

Frans Rensing doet zijn pet af en hangt deze over een reflectorpaaltje als pastor Ronald den Hartog van Ludgerparochie het veldkruis aan de Aaltenseweg inzegent. Ook de andere families uit de buurt ROK (Rond Om het Kruis) zijn getuige van dit kerkelijke gebruik. "Het doet ons toch wel wat", zegt buurvrouw Francis Schenk.

(door Eveline Zuurbier)

LIchtenvoorde - Het kruis is meer dan 70 jaar geleden door buurtvereniging 't Veld geplaatst. Frans en Ria Rensing, wonend tegenover het kruis aan de Aaltenseweg, vinden dit het mooiste kruis in de wijde omgeving. In 1947 op initiatief van toenmalig pater Hildebertus Saes werd het naar Lichtenvoorde gehaald. Die kwam uit Limburg en wellicht is dat de reden dat er rondom Lichtenvoorde zoveel veldkruisen en Maria-kapelletjes zijn opgericht.

Dit kruis is van de hand van F. Holsbeck, een houtbewerker uit Wierden en schonken door schoenfabrikant Theodoor Sterenborg. Het verhaal gaat dat Sterenborg het kruis aan de Boschlaan niet mooi vond en daarom een groter en een mooiere liet vervaardigen en plaatsen op de hoek van zijn bosje aan de Aaltenseweg. Bijna 20 jaar geleden was het een dubbeltje op zijn kant. Frans Rensing keek uit het raam van zijn woonkamer en zag het kruis heen een weer wiebelen. Het kruis was verrot en hij als 'ijzerboer' - Rensings eigen woord - fabriceerde een nieuw kruis van ijzer. 'Wees wijzer, bouw met ijzer', het behoeft nauwelijks onderhoud, lacht Rensing.

"Het kruis houdt de buurt bij elkaar. Het is een gemeentelijk monument, de buurt onderhoudt het. Elk jaar houden we op de zaterdag voor moederdag een buurtfeest, ons ROK-feest en dan wordt er extra geld betaald voor het onderhoud en voor bloemen bij het kruis." Al met al zijn er veertien gezinnen die hand en spandiensten leveren. Regelmatig stappen mensen van de fiets af en slaan een kruisteken of doen even een gebedje. "Vroeger zag je dat ze de pet even af deden. Het kruis blijft mensen aanspreken. Regelmatig branden er ook noveenkaarsen." Die eerbied toonde Frans Rensing ook zaterdag tijdens de inzegening van het kruis. Er ging een korte viering bij het kruis aan vooraf.

Opknapbeurt
Vorig jaar heeft de buurt het Christus-beeld met de sierlijke baldakijn weer opgeknapt. De teakhouten Corpus Christi werd met hulp van de takelwagen van Rensings stallenbouwbedrijf Eefting-Rensing weer terug gehangen aan het kruis. Dat was op de zaterdag toen pastor Den Hartog uit Vragender vanwege Pinksteren te druk bezet was. Afgelopen zaterdag kwam het er eindelijk van.
Schilder Theo Mellink, die voor de zevende of achtste keer het kruis onder handen had genomen, was uitgenodigd samen met zijn vrouw en haar zus. Beide zusjes Rensing maakten bij de inwijding op Goede Vrijdag 5 april 1947 deel uit van een groep bruidjes. Ze liepen mee in een grote bedetocht van de kerk naar het kruis.
        

Meer berichten