Het mooiste paasvuur van Nederland volgens traditie gestapeld gaat op eerste paasdag de fik in. (Foto: Eveline Zuurbier). Links: sfeerfoto van PaasPop (Foto: Martijn Koolmees)
Het mooiste paasvuur van Nederland volgens traditie gestapeld gaat op eerste paasdag de fik in. (Foto: Eveline Zuurbier). Links: sfeerfoto van PaasPop (Foto: Martijn Koolmees) (Foto: Eveline Zuurbier)

Pasen vier je in Zieuwent: PaasPop, Klassiek en paasvuur

De keuze om PaasPop Zieuwent neer te zetten als een familiair paasfestival blijkt een succesvolle koers. Al na de eerste editie in die opzet moest de organisatie voor een grotere tent kiezen om alle bezoekers te voorzien van muziek en gezellige sferen. De organisatie verwacht zo'n duizend bezoekers per avond. De ticketverkoop loopt goed.

(door Eveline Zuurbier)

ZIEUWENT - Een festivalterrein met in het midden twee tenten en zicht op het paasvuur dat op eerste paasdag aangestoken wordt, maken dat PaasPop weer een populaire hotspot in de Achterhoek is. Iris Weelink van de organisatie vertelt dat er mooie verbindingen ontstaan. Door de veelzijdigheid van PaasPop is een bezoek voor iedereen leuk geworden. "Of je nu gaat met je gezin of komt met vrienden, voor iedereen is er wel iets wat aanspreekt. Er is mooie muziek en elke muziekstijl."

PaasPop Zieuwent betuigt 'het leukste paasfestival van de Achterhoek' te zijn. Er staan internationale bands op de podia én Suzan & Freek. Het muziekduo heeft roots in Zieuwent. Iris Weelink: "Zij hebben vaker op PaasPop gespeeld en we hebben ze weer een keer gevraagd om in Zieuwent te spelen. Dat was overigens vorig jaar en toen kwam de nummer één hit. Voor mensen uit de buurt is dat leuk. Overigens is Zieuwent de enige manier om ze op een festival te zien."

Met hulp van ondernemers hield PaasPop vorig jaar het eerste Ondernemerscafé. Dat wordt dit jaar doorgezet. "In een ontspannen sfeer netwerken is succesvol geworden. Je merkt met organiseren dat je elkaar nodig hebt."

Tradities behouden
De samenwerking met de bouwers van het paasvuur uit zich in de programmering. Op Eerste Paasdag staan er om 20.00 uur geen bands op de podia. Alle ogen zijn dan gericht op het paasvuur dat op het stuk land aan de overkant door een bekende (geheim gehouden tot aan het moment) uit het dorp wordt aangestoken. Vier zaterdagen en een Goede Vrijdag lang bouwen ze aan de brandstapel. Het gaat daarbij niet om de hoogste of 'Scheveningse' afmetingen. Volgens Sergio Wopereis en Rick Nijenhuis is de hoogte elk jaar een verrassing.

De aanvoer van gesnoeid hout en de traditie van het bouwen aan het Zieuwentse paasvuur bepalen de groei in de hoogte. Een paal, een lange boomstam bereikt zo'n 17 meter. "Die halen we uit een naburig bos en dan is het al feest. Dit is de middenpaal waar we in een ruime cirkel het snoeihout stapelen. We leggen bossen takken met de gehakte zijde aan de buitenkant zodat de 'boesken' in elkaar haken. Dat maakt de stapel stevig waardoor risico's beperkt zijn. Een vergelijk met Scheveningen vinden de bouwers misplaatst. "Een paasvuur is heel anders. We bouwen volgens de paasvuurtraditie. We zijn een leuke club die samen wat bouwen voor Zieuwent."

Klassiek
Elke keer als musicus Emile Engel langs de statige Werenfridus naar zijn werk reed, dacht hij: "als Zieuwent alles doet met muziek, waarom geen klassiek? Het zou toch geweldig zijn de 'kathedraal van de Achterhoek' daarvoor te gebruiken?' En zo geschiedde. Eerst voerde Engel de Johannes Passion in deze imposante kerk en nu is dat al jaren de Matthäus. Volgens Engel het allermooiste muziekstuk wat ooit in de wereld is gecomponeerd.

Emile Engel heeft een fascinatie voor Bach. Als tiener luisterde hij pop en rock, maar op de zondagmorgen was dat WDR 1 waar cantatemuziek op te horen was. Bach was doorslaggevend te kiezen voor een pianostudie aan het conservatorium en vervolgens koordirectie. Met dank aan Mendelssohn is het meesterwerk van Bach niet verloren gegaan. In 1912 is voor het eerst de Mattheüs-passie in het geheel uitgevoerd in Nederland, vertelt Emile Engel tijdens de uitleg voor de komende uitvoering in de Johanneshof. En ook hijzelf kan 'de Matthäus', Engel spreekt de titel telkens in het Duits Uit, gaan uitvoeren op de meest geschikte plek in Gelderland waar de akoestiek perfect is, de Werenfridus in Zieuwent. Toen hij bij PaasPop Zieuwent aanklopte kreeg hij direct groen licht. "'Doe maar een rekening', zeiden ze, dat waren wij musici niet gewend", lacht Engel.

De uitleg in de Johanneshof naast de protestantse kerk gaat over de verschillen tussen de reeds opgevoerde Johannes passies en die van de 'Matthäus'. De evangelist Johannes zet de persoon Jezus neer als een vorst, als ongenaakbaar. De zinnen zijn kort en krachtig en is in de uitvoering te horen in de voortstuwende kracht van de strijkers waar de hobo's omheen spelen. In de evangelies van Mattheus staat de rol centraal die Jezus Christus op aarde heeft. Voor Engel is dat menselijke aspect duidelijk van invloed op de komende uitvoering. De onvolmaaktheid van de mens laat Bach duidelijk doorklinken in de Matthäus en op de avond van de uitleg laat Engel herhaaldelijk weten welke grootheid Bach door het meesterwerk van de Matthäus is geweest. "Ongelofelijk dat hij op 18-jarige leeftijd een ZZP'er was en wij in de rock steeds Bach gebruiken." 

Complete programma
Het Mattheüs Passie concert is vrijdag 19 april om 19.30 uur in de Werenfriduskerk. In het middenschip van de kerk zijn de zitplaatsen voorzien van kussens en zijn er losse kussen verkrijgbaar. Concerto Barocco gebruikt historische instrumenten om de oorspronkelijke compositie zo goed mogelijk te benaderen. De deelnemende koren zijn: Ex Arte en Concentus-Cantzione. De solisten: Vincent Lesage, Hilde Coppé, Tiemo Wang, Michiel Meijer, Kaspar Kröner en Johannes Weiss. Dit geheel staat onder leiding van dirigent Emile Engel. Kaarten en arrangementen via www.paaspopklassiek.nl

PaasPop Zieuwent is op zaterdag 20 april en zondag 21 april. Het festival start met het Ondernemerscafé om 19.30 uur. Netwerken en borrelen met een hapje onder het genot van live-muziek. Voor de avond is Erben Wennemars uitgenodigd en treedt er een buutreedner op. De naam is nog een verrassing.

De programmering gaat over in een optreden van Suzan & Freek. Zij spelen om 21.00 uur. PaasPop is vanaf dat moment voor iedereen met een ticket toegankelijk. Daarna volgen de Vipers (Queen tribute). Deze Italiaanse coverband behoort tot de top van Queen coverbands in Europa. Hekkensluiter is de gekkigheid van Kees van Hondt.

De zondagavond begint om 18.00 uur met kinderactiviteiten en DJ Berne. Maarten van Luit, Europees kampioen freestyle voetbal, geeft een show. Hij neemt de tijd om de jongste bezoekers de beste tricks aan te leren. Ze mogen ook helpen met het maken van het laatste boesken voor op het paasvuur.

Het paasvuur wordt om 20.00 uur ontstoken. Er is een boel gezelligheid omheen gecreëerd. Vervolgens zijn er op twee podia optredens van Hot Stuff, The Juliets, DJ Doubble en Jay Reeve. Hot Stuff is een muzikale dansexplosie: van sweet soul naar fabulous funk en dancing disco. The Juliets spelen alles, van rock, ballads tot aan Bruno Mars. Jay Reeve is van een heel ander kaliber. Het meest bekend is de nummer 1 hit The Blackbird. Bart Beuting, Doubble B is een goeie bekende.

Kijk voor tickets op www.paaspop-zieuwent.nl

Meer berichten