Het oude eierpakhuis diende als locatie voor een rampscenario
Het oude eierpakhuis diende als locatie voor een rampscenario (Foto: Brandweerpost Lichtenvoorde)

Brandweerteams strijden om titel van 'de beste'

Lichtenvoorde vormde afgelopen zaterdag het strijdtoneel voor brandweerkorpsen uit de provincie Gelderland. Een oud en leegstaand eierpakhuis aan de Raadhuisstraat diende als locatie voor een realistisch brandscenario. Brandweerpost Lichtenvoorde had de organisatie in handen.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Elk jaar nemen brandweerteams deel aan brandweerwedstrijden. Dit zijn in werkelijkheid vaardigheidstoesten die onder auspiciën van de ABWC (Algemeen Beheerd Wedstrijd Comité plaatsvinden. Het ging om de provinciale wedstrijden in de klasse TS-HD, een opmaat naar de laatste beste tien brandweerkorpsen van Nederland.

In totaal gingen in Lichtenvoorde tien ploegen met elkaar de strijd aan voor een plek in de gewestelijke ronde. Wanneer je deze goed doorkomt gaan de beste ploegen door naar de landelijke finale. Post Heteren behaalde de eerste plaats, tweede werd post Gameren van veiligheidsregio Gelderland Zuid en post Asperen derde.

Realistisch
Zaterdag kregen de korpsen een uitdagend scenario voorgeschoteld. In het oude eierpakhuis aan de Raadhuisstraat te Lichtenvoorde is er brand ontstaan in de opslag van bouwmaterialen. Het wordt een verkenning door de van daglicht afgesloten bedrijfshal waar rookontwikkeling nog meer belemmert te doen. De brandweerploegen worden beoordeeld op kennis, kunde en kwaliteit. Factoren als stress en tijdsdruk wegen ook mee. De praktijksituaties zijn geheel nagebootst waarmee de vaardigheden van elk korps worden getoetst. Voor de beoordeling zijn nieuwe jurylijsten ontwikkeld. Het korps dat het meest veilig, effectief en snel het incident afrondt, wint de wedstrijd. De wedstrijden begonnen om 7.45 en duurde tot 17.30 uur. De lange duur vraagt heel veel van brandweerlieden.

Het ABWC is door in te spelen op nieuwe ontwikkelingen nog beter in staat om uitvoering te geven aan haar hoofdtaak, namelijk het bevorderen van de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen.

Meer berichten